15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SM-veckan

Charlotte Kalla vann överlägset damernas rullskidslopp under SM-veckan i Halmstad förra året. (Foto: Adam Ihse/TT)

Publicerad 30 juni 2014 07:00 - Uppdaterad 1 juli 2014 10:20

SVT sänder 70 timmar från SM-veckan

SM-veckan som startar idag i Borås är rekordstor.Cirka 5 000 aktiva från 40 olika sporter slåss om 271 SM-guld.

SVT sänder över 70 timmar från SM-veckan, i SVT Play, SVT1 och SVT2.

Frisbee, crosscart, biljard och boule, casting, friidrott (lag), olympic skeet, simning, squash och tyngdlyftning är bara några av de grenar som avgörs under de sju dagar tävlingarna pågår och som direktsänds i SVT Play, SVT1 och 2.

- Det är blandningen mellan större välkända sporter och de lite mindre som lever i medieskugga som gör SM-veckan så underhållande och speciell. Det blir lite som ett OS och det finns en inneboende glädje i hela arrangemanget, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

SM-flagga

Folkfest

- Det ska bli oerhört kul att jobba med SM-veckan igen. Det är en härlig folkfest, med mycket idrottsglädje, där de etablerade stjärnorna utmanas av unga talanger, säger Maria Wallberg som tillsammans med Dusan Umicevic är programledare och kommer att guida tittarna mellan de olika tävlingsarenorna.

För simmarna står mer än mästerskapstitlar på spel under SM-veckan. Det är sista testet för de svenska stjärnorna inför EM i Berlin och sista chansen att kvala in för de i skiktet strax under. Därför kommer det att bli extra fokus på simningen under SM-veckan.

- Jag tror Sverige kan göra sitt bästa EM hittills, säger SVT:s simexpert Hans Chrunak.

Yppersta världseliten

Publiken kommer att få stifta bekantskap med en lång rad mindre kända utövare, som tillhör den yppersta världseliten i sina sporter. Segelflygaren Johan Gustavsson är ett exempel. Han är flerfaldig världsmästare i konstflyg, trots att han bara är 23 år.

Bangolf är den sport som bjuder på det starkaste startfältet, ur ett internationellt perspektiv. Tre herrar, med nye världsettan Filiph Svensson i spetsen, och två damer är rankade topp tio i världen.

- Jag har en känsla av att det här kommer visa sig vara en bra tv-sport. Därför är det kul att bangolfen äntligen bestämt sig för att vara med på SM-veckan, säger Ulf Nilsson.

Freerunning och tricking

Bland de andra nya sporterna på programmet återfinns freerunning och tricking, som vuxit fram ur parkour, fristilsbrottning, judo och en spektakulär backtävling för bilar och motorcyklar.

Även i år kommer SVT Sports pris till Sveriges bästa idrottsstad att delas ut under SM-veckan. Det är tredje gången priset delas ut. Örebro vann 2011. Därefter har Göteborg vunnit två år i rad.


De grenar som avgörs i Borås är:

Allround frisbee, Backe bil & crosscart, Backe MC, Bangolf, Beachvattenpolo, Biljard, Boule, Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ), Brottning, Casting, Cykel (kortdistans), Discgolf, Dragkamp, Flugkastning, Friidrott (lag-SM), Gång, Inlinehockey, Inlines, Jetski, Judo (shiai), Kanotpolo, Konstflyg motor, Olympic skeet (lerduveskytte), Parcour/freerunning, Rally (sprint), Rodd, Roller derby, Rugby (7-manna), Rullskidor (fristil & sprintstafetter), Segelflyg aerobics, Simning, Squash, 3x3 Streetbasket, Styrkelyft (klassiskt), Taido, Truppgymnastik, Tricking, Tyngdlyftning, Ultimate frisbee Öppet vatten

Fakta:

SM-veckan pågår 30 juni - 6 juli i Borås.

SVT sänder över 70 timmar  i SVT Play, SVT1 och SVT2.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör