10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 26 juni 2014 14:48 - Uppdaterad 27 juni 2014 15:27

Öppet brev till Egyptens ambassad

VD Eva Hamilton och Jan Helin, Publisher, Aftonbladet skriver ett gemensamt Öppet brev till Egyptens ambassad i Stockholm där de fördömer fängslandet av tre journalister från Al Jazeera, som i måndags dömdes till mellan sju och tio års fängelse av egyptisk domstol efter anklagelser om att ha spridit falska nyheter.

Eva Hamilton och Jan Helin skriver:

"Domen mot de tre journalisterna vid TV-bolaget Al Jazeera English i Kairo är ett brutalt uttryck för Egyptens brist på respekt för det fria ordet och mänskliga rättigheter.

Vi ansluter oss som ledare för Nordens största mediebolag till de protester som idag uttryckts av publicister i 56 länder via mediaorganisationen EBU och vädjar till Egyptens regering:

Upphäv domen mot Peter Greste, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed och låt alla journalister som verkar i landet sköta sitt jobb.

Yttrandefriheten är grunden för varje demokratisk rättstat. När domstolar stoppar det fria ordet är det antingen fel på domstolarna eller landets lagar som styr deras arbete. Därför kan inte Egyptens ledning frikänna sig för ansvar för domarna.

Domarna har redan påverkat Egyptens anseende i världen. Det gäller inte minst i Sverige, som genom decennier haft starka band till Egypten, ett populärt turistmål för hundratusentals svenskar."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör