10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nicklas Nyberg  (foto: svt.se)

Nicklas Nyberg funderar på att köpa en tv för pengarna han får tillbaka från Radiotjänst.

Publicerad 23 juni 2014 07:00 - Uppdaterad 24 juni 2014 12:12

"Jag kanske köper en tv för pengarna"

Högsta förvaltningsdomstolen har i en uppmärksammad dom slagit fast att ingen längre är skyldig att betala tv-avgift för sin dator, telefon eller surfplatta.

Nicklas Nygren är den som har drivit ärendet genom hela rättsväsendet.

– Jag är nöjd med domslutet. Radotjänst kan inte tillåtas ta ut en avgift som de inte har lagligt stöd för.

I februari förra året blev Nicklas Nygren i Lund uppringd av Radiotjänst och tillfrågad om han har en dator med internetuppkoppling. Svaret blev ja och därmed blev han enligt Radiotjänsts nya direktiv tvungen att börja betala tv-licens. Trots att han inte har någon tv.

Blev rättsligt ärende

Nicklas har sedan dess betalat sin licens punktligt. Men inte utan knot, avgiften har blivit ett rättslig ärende som har vandrat hela vägen från förvaltningsrätten via kammarrätten och upp till högsta förvaltningsdomstolen.

Det slutgiltiga beslutet kom nyligen och där slås fast att den som bara har en dator, surfplatta eller mobil inte behöver betala någon tv-licens.

Varför ska inte den som ser på tv i sin dator betala tv-licens? Är det en principiell fråga för dig?

- Inledningsvis handlade det inte alls om principer. Jag överklagade eftersom jag ansåg att Radiotjänsts tekniska premisser för att jag skulle betala licens inte var rimliga. De kan inte kräva mig på pengar bara för att jag har en apparat med en sub-funktion som innebär att jag kan titta på tv.

- Under processens gång har de principiella frågeställningarna blivit viktigare. Det har blivit tydligt att Radiotjänst har tagit sig friheter som de inte laglig grund för.

Vad är det för fel med att den som tittar på tv via en dator ska betala på samma villkor som den som gör det via en tv?

- Det är rimligt att alla som tittar på tv ska betala. Mitt överklagande handlar inte om det, det jag motsätter mig är att en viss typ av apparat ska vara avgiftsbelagd oberoende om jag utnyttjar den för att titta på tv eller inte. Frågan handlar uteslutande om vad som står i lagtexten och inte om hur public service ska finansieras.

Hur skulle en rättvis tv-avgift kunna se ut enligt dig?

- Det är en intressant fråga, men den ska inte i första hand inte ställas till mig. Men personligen anser jag att den bör tas ut via skattsedeln. Jag vill även vara tydlig med att detta är inte en kamp mot public service. Det är något som jag uppskattar och vill värna. Men SVT måste på allvar fundera på vilken roll de ska ha på internet. Om de lyckas med satsningar som SVT Flow kan de ha en viktig roll även i framtiden.

Är det någon skillnad mellan tv i tv och tv på internet?

- I tv-världen finns det en tydlig skillnad mellan public service och de kommersiella kanalerna. På internet är det annorlunda eftersom det finns mängder av oberoende aktörer. Därför är det osäkert om SVT kan anses ha rätt att ta betalt för material som görs tillgängligt via nätet.

Vad tycker du om att Radiotjänst ska betala tillbaka pengar till dem som inte har en tv?

- Det är självklart. De har drivit in en avgift på felaktiga grunder och därför är det rimligt att de betalar tillbaka. Det är inte några stora summor och därför borde SVT inte oroa sig för sin finansiering. Åtminstone inte på kort sikt.

Hur mycket kommer du att få tillbaka och vad ska du göra med pengarna?

- Jag kommer att få tillbaka cirka 3000 kronor. Pengarna kan mycket väl komma att gå till inköp av en tv.

- Jag har precis flyttat och nu har jag plats med en tv-apparat hemma. Vad jag kommer att titta på vet jag dock inte.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör