15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Biskop Antje Jackelén

På söndag blir Antje Jackelén, biskop i Lund, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop någonsin. (foto: Stig-Åke Jönsson/TT)

Publicerad 13 juni 2014 07:00 - Uppdaterad 16 juni 2014 21:06

SVT direktsänder historisk händelse

Det tog 850 år.

På söndag den 15 juni får Sverige sin första kvinnliga ärkebiskop någonsin.

SVT direktsänder från Uppsala domkyrka när Antje Jackelén installeras i sitt nya ämbete.

1164 installerades Sveriges förste ärkebiskop, biskop Stefan av Alvastra, i Uppsala.

850 år senare, i samma stad, får Sverige sin första kvinnliga ärkebiskop, Antje Jackelén.

SVT direktsänder hela installationen och högmässan från Uppsala domkyrka med start kl 11.00.

Internationellt och kungligt

Gudstjänsten leds av biskopen i Uppsala stift, Ragnar Persenius och domprost Annica Anderbrant. Den nyinstallerade ärkebiskopen kommer att predika och i gudstjänsten medverkar körer och musiker från Uppsala Domkyrkoförsamling.

Den direktsända gudstjänsten kommenteras av Johannes Söderberg från SVT och Cristina Grenholm, kyrkosekreterare för ekumenik och teologi inom Svenska kyrkan.

Kungaparet, kronprinsessparet och en mängd internationella gäster från många olika kyrkor i världen deltar i högtiden. Allmänheten är också inbjudna att delta.

Intervjuer i inför-program

Klockan 10.30 på söndagen – en halvtimme innan högtidligheterna börjar - sänder SVT ett inför-program där Anne-Marie Rauer från kulturprogrammet Sverige har träffat den avgående ärkebiskopen Anders Wejryd och blivande ärkebiskop Antje Jackelén och frågar hur de ser på sina tidigare och kommande uppgifter.

På lördagskvällen avslutar Anders Wejryd sin tjänst som Svenska kyrkans ärkebiskop vid en särskild kvällsandakt, en vesper med stavnedläggning. I och med det står Svenska kyrkan utan ärkebiskop för en natt.

Johannes Söderberg

SVT:s producent Johannes Söderberg instruerar kyrkobesökarna inför en gudstjänstsändning för en tid sedan. (Lars Rindeskog)

Samhällsdebattör

1958 fick Sverige sin första kvinnliga präst, 1997 den första kvinnliga biskopen – och 2014 den första kvinnliga ärkebiskopen.

Den nya ärkebiskopen Antje Jackelén, som varit biskop i Lund sedan 2007, har gjort sig känd som en flitig samhällsdebattör och menar att religion och samhälle hänger intimt samman.

- Hon är mycket mångfaldsinriktad och vill främja samtalet över trosgränser, berättar Johannes Söderberg, producent och samordnare för religionsprogram på SVT .

Mångfaldsfrågor

Antje Jackelén, som är född och uppvuxen i Tyskland, har tidigare varit professor i Chicago med specialkompetens ämnesområdet naturvetenskap och tro.

Hon har som biskop i Lund jobbat mycket med mångfaldsfrågor, inte minst i Malmö med ett "Cohesion project", där dialog över religionsgränserna har varit en huvudfråga för henne. Dialog är vägen framåt i integrationsfrågorna.

- I "inför-programmet" säger hon att valspråket som hon valde när hon blev biskop, ”Gud är större”, är en samtalsöppnare, eftersom följdfrågan ofta blir större än vadå? Hade hon istället sagt "Gud är störst" så hade det omedelbart stängt samtalet, säger Johannes Söderberg.

Ärkebiskopen twittrar gärna.

Twittrar gärna

Den nya ärkebiskopen sätter också stort fokus på kommunikation och var Sveriges första twittrande biskop.

Hon kan följas på @BiskopAntje och menar att twitter är "ett sätt att kommunicera som passar mig. Fascinerande att det går att ha en dialog med hjälp av 140 tecken!"

Den 25:e juni, tio dagar efter att hon tillträtt posten som ärkebiskop i Svenska kyrkan, kommer hon att vara sommarvärd i Sommar i P1.


Fakta Uppsala Domkyrka:

Uppsala domkyrka är Nordens största katedral och har mer än en halv miljon besökare varje år. Den invigdes 1435 är den enda kyrka i landet som tjänar Svenska kyrkans alla tre nivåer samtidigt: som Sveriges rikshelgedom, stiftskyrka och församlingskyrka.


Sändningar i SVT:

Söndag 15 juni kl. 10.30 -11.00 i SVT2: Inför installationen

Söndag 15 juni kl. 11.00-12.40 i SVT2: Installationsgudstjänst av ny ärkebiskop i Uppsala Domkyrka

Fakta:

SVT direktsänder hela installationen av ny ärkebiskop och högmässan från Uppsala domkyrka med start kl 11.00 på söndag 15 juni.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör