15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dator

Radiotjänst kommer i fortsättningen inte att ta ut någon tv-avgift för innehav av dator, enligt dom från Högsta förvaltningsdomstolen. (foto: Rahmat Gul/TT)

Publicerad 13 juni 2014 10:15 - Uppdaterad 17 juni 2014 10:07

Ingen tv-avgift för datorer

En dator med internetuppkoppling kan inte anses vara en tv-mottagare. Innehavet av datorn leder därmed inte till att tv-avgift ska betalas. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fast i en dom som meddelades idag.

HFD slår fast i domen att det inte finns något stöd i lagen för att en dator med internetuppkoppling anses vara en tv-mottagare och att en dator med internetuppkoppling inte är ”avsedd” att ta emot utsändning av tv-program.

"Varken rättvis eller hållbart"

- Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden, säger Eva Hamilton som är styrelseordförande för  Radiotjänst.

- Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende, säger hon.

TV-avgift sedan februari 2013

Sedan februari 2013 då SVT började sända ut sitt schemalagda programutbud på webben, har Radiotjänst tagit ut tv-avgift av den som har en dator med internetuppkoppling.

Radiotjänst skriver i ett pressmeddelande att man anser att det är principiellt viktigt att frågan prövats rättsligt. ”Vi hade dock förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt.”

Tar inte ut avgift

Radiotjänst betraktar domen som vägledande vilket innebär att man nu återgår till tidigare tolkning och tillämpning, d.v.s. inte längre påföra radio- och tv-avgift för dator/surfplatta/mobiltelefon med internetuppkoppling.

Återgången till tidigare tillämpning sker från och med domens datum dvs 2014-06-13 och framåt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör