21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I studion i Brasilien: David Fjäll, programledare, Henrik Brandao Jönsson, brasilienexpert och Max Bursell, projektledare.

Publicerad 12 juni 2014 07:00 - Uppdaterad 12 juni 2014 12:12

Nu startar fotbollsfesten i SVT!

Idag startar fotbollsfesten! I Brasilien och i SVT.

Fram till den 13 juli storsatsar SVT på att ge publiken en härlig fotbollsupplevelse. Totalt visar SVT 32 matcher och sammanlagt blir det 150 timmars direktsändningar. Dessutom gör SVT Sport en av de största onlinesatsningarna hittills.

Går man på Copacabana har man havet – och SVT:s studio – till vänster. Äntligen är SVT:s VM-trupp på plats i den omtalade studion på världens mest berömda strand. Med Sockertoppen i bakgrunden och tolv kilometer till Maracana!

Studion ligger på stranden

Aldrig förr har så många SVT:are samtidigt synts i kvarteren kring Copacabana. Ute på själva stranden ligger den studio varifrån den svenska publiken ska serveras VM i över en månad.

– Studion ser fantastiskt fin ut! Härligt att se i verkligheten det som vi tidigare bara sett på ritbordet, säger Max Bursell, projektledare för SVT Sports VM-satsning.

Dåliga arbetsvillkor

I förra veckan publicerade Metro uppgifter om dåliga arbetsvillkor för de jobbare som byggde studiobyggnaden (som SVT/TV4 delar med en rad andra TV-bolag). En intervjuad uppgav att han jobbade mer än 80 timmar i veckan för 15 kronor i timmen.

– Det är FIFA som byggt studion och jag har inte hört något mer från FIFA:s sida. Metros artikel var baserad på en intervju med en anonym byggnadsarbetare, och det är svårt för oss att i efterhand ta reda på exakt hur det har sett ut under bygget. Nu är allt färdigbyggt och det är i stort sett bara TV-bolagens egen personal på plats, säger Max Bursell.

Studion

Per Frisell, fotograf, Johanna Frändén, expert, David Fjäll, programledare, Henrik Brandao Jönsson, brasilienexpert, Daniel Nannskog, expert och André Pops, programledare.

Fler medarbetare på plats

Hur stor är då VM-satsningen nu jämfört med Sydafrika 2010?

– Satsningen i Brasilien är aningen större än 2010 i och med att vi har fler medarbetare och framför allt studion på plats. Det här är en stor satsning och det känns självklart när det handlar om det största mästerskapet i den största sporten, oavsett om Sverige är med eller inte, konstaterar Max Bursell.

Hur är det då att samarbeta så nära med TV4?  Blir man som en enda svensk familj när ni är långt borta?

­–Det är självklart att vi samarbetar kring vissa frågor, teknik och logistik bland annat. Vi konkurrerar när det gäller innehåll, men det brukar vara god stämning bland teamen på plats. När VM väl är igång kommer båda bolagens team vara så upptagna med sändningarna att vi antagligen inte kommer att se till varandra så mycket, dessutom bor vi ett par kilometer ifrån varandra i Rio, förklarar Max Bursell.

Logistiken en utmaning

Logistiken tros bli stor utmaning under VM.  En nackdel med att vara baserad på Copacabana är att den världsberömda stranden ligger 25 km från Rios flygplats

–Inte minst gäller detta för de reportage- och kommentatorsteam som reser mycket, säger Max Bursell. Vi är väl förberedda men sen återstår det att se hur det fungerar i praktiken.

Det stora glädjeämnet i SVT:s VM-trupp är självklart att få vara på plats på världens största fotbollsfest i den vackra fotbollens hemland.

– Vi ska göra allt vi kan för att förmedla den känslan hem till Sverige, säger Max Bursell.

Fakta:

Fotbolls-VM pågår 12 juni - 13 juli i Brasilien.

SVT sänder 32 matcher.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör