7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alice Babs

SVT-dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter" har fällts av Granskningsnämnden. (foto: Ingvar Karmhed/TT)

Publicerad 10 juni 2014 11:32 - Uppdaterad 11 juni 2014 11:47

Dokumentären om Alice Babs fälldes

SVT-dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter" har fällts av Granskningsnämnden på två punkter, dels anses den ha gjort intrång i hennes privatliv och dels anser nämnden att den strider mot kravet på saklighet.

- Det här känns väldigt märkligt. Det betyder att den kritik som Alice Babs riktade mot sin förvaltare inte anses ha något allmänintresse. Att public service inte ska ge en röst åt en person som finner sig helt avskuren från omvärlden, säger Johan Bråndstad, projektedare på SVT Dokumentär i en intervju med svt.se.

I filmen som sändes i december 2013 medverkade Alice Babs i en ljudbandad intervju som illustrerades med en stillbild. I intervjun riktade den demenssjuka allvarlig kritik mot den förvaltare som utsetts att företräda hennes intressen.

Johan Brånstad

Johan Brånstad

Programmet anmäldes bland annat av Alice Babs barn och förvaltaren genom ombudet Thomas Bodström.

Inte fullständig redogörelse

Granskningsnämnden fällde programmet för intrång i Alice Babs privatliv, sedan förvaltaren lämnat tillstånd till prövning. Granskningsnämnden ansåg också att det inte fanns någon fullständig redogörelse i programmet för de bakomliggande omständigheterna kring beslutet att utse en förvaltare och fällde därför dessutom för osaklighet.

Yttrandefriheten?

SVT Programetik kommenterar fällningen så här: ”Nämndens beslut i frågan om Alice Babs privatliv ger ny näring åt den diskussion som filmen ville väcka; nämligen var gränserna går för en dement persons yttrandefrihet. Alice Babs ville själv medverka i programmet och skapa debatt kring frågan om förvaltarskap, men Granskningsnämnden ansåg ändå att hennes privatliv var kränkt.”

Dokumentären var gjord av Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman som i filmen ville undersöka systemet som ska skydda de äldsta och svagaste - och om att frånta gamla människor grundläggande mänskliga rättigheter.

Fakta:

Dokument inifrån: "Alice Babs förlorade rättigheter" sändes den 5 december i SVT2 i fjol.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör