13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
8 sidor

Webbversionen av den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor.

Publicerad 4 juni 2014 13:00 - Uppdaterad 10 juni 2014 10:32

Kulturutskottet vill ha utredning om tidningen 8 Sidor

Den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor kan bli en del av public service. En majoritet i Kulturutskottet föreslår att riksdagen säger ja till ett motionsförslag om att regeringen ska utreda tidningens framtid inom ramen för public service. Regeringspartierna reserverar sig.

8 Sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska som ges ut av Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur, Centrum för lättläst.

8 dagar

8 dagar

Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om att statens stöd till stiftelsen ska avvecklas och att Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, bör överta ansvaret för statens insatser på området lättläst. I samband med det har regeringen också gjort bedömningen att tidningen 8 Sidor bör upphandlas av Myndigheten för tillgängliga medier.

Fri och oberoende

Kulturutskottet menar att 8 Sidor i många avseenden får anses vara världsledande på området lättläst nyhetsinformation och riktar sig till en målgrupp med ett mycket begränsat utbud att välja bland.

Därför är det extra viktigt, tycker utskottet, att nyhetsförmedlingen fortsätter att vara fri och oberoende.

Snabb utredning

Istället för att 8 Sidor ska upphandlas av MTM anser utskottet att regeringen ska utreda frågan om tidningen har en framtid inom ramen för ett public service-uppdrag. Den utredningen, anser de, bör genomföras snabbt så att en övergång till en verksamhet inom exempelvis public service skulle kunna ske från och med den 1 januari 2015. Då avvecklas Centrum för lättläst och övergår i Myndigheten för tillgängliga medier.

Stort avsteg

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot utskottets förslag.

Att låta något av public service-bolagen ge ut en tidning vore ett mycket stort avsteg från vad som historiskt har ansetts vara deras uppdrag – radio och tv i allmänhetens tjänst menar de. Inte heller kan en eventuell utredning genomföras så snabbt, utan tidigast vid halvtidsöversynen 2017 av public service-uppdraget.

Planerad dag för debatt och beslut är tisdagen den 17 juni. Debatten sänds via webb-tv.

Fakta:

8 Sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska som ges ut av Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur, Centrum för lättläst.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör