15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
OS i Sotji

OS och andra stora sportsändningar ska nå fler än 80 procent av svenska folket har riksdagen beslutat. (foto: Tobias Röstlund /TT)

Publicerad 9 maj 2014 06:00 - Uppdaterad 13 maj 2014 11:54

Fler ska kunna se viktiga evenemang på tv

Riksdagen fattade på onsdagen beslut om att stora tv-sända evenemang, som t ex OS och andra stora sportsändningar – den s k evenemangslistan – ska kunna nås av fler än 80 procent av svenska folket.

- Glädjande att en majoritet i riksdagen inser att om man nu gör hela jobbet med att skapa en evenemangslista så ska den ha någon betydelse. Om kravet kvarstått med att bara nå 80 procent av publiken kunde man skippat det hela. Om kravet landar på att sändande bolag ska nå 90 procent av publiken blir listan verkningsfull, säger sportchef Per Yng.

"Riksdagen anser att gränsen på 80 procent är för låg. När regeringen fortsätter att arbeta med förslaget om evenemangslista bör kraven skärpas så att fler kan se de evenemang som finns med på listan... Beslutet om tillkännagivande grundar sig på motioner från Socialdemokraterna", skriver man i riksdagsbeslutet.

Jimmy Ahlstrand

Jimmy Ahlstrand

Genomslag i samhället

- Det är positivt att KU bekräftar vikten av att allmänheten får möjlighet att se de stora evenemangen. Evenemangen som OS förenar och bygger broar mellan människor - om alla får vara med och dela glädjen. Långsiktigt är det även viktigt för idrotten att den får ett stort genomslag i samhället, och då krävs det att många har möjlighet att titta, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

Majoritet

Enligt ett utredningsförslag tidigare i år från Myndigheten för radio och tv ska minst 80 procent av allmänheten kunna se särskilt viktiga evenemang. Men det ansåg en majoritet av Konstitutionsutskottet, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Västerpartiet och Sverigedemokraterna vid ett möte den 8 april, var alldeles för lågt.

"Mp: 90 procent är rimligt"

I måndags hölls debatt i riksdagen angående bland annat Konstitutionsutskottets förslag. Vid debatten framkom att Miljöpartiet tyckte att den nivå som bland annat tillämpas i Finland om 90 procent är rimlig.

- Flera av våra grannländer har infört evenemangslista enligt de EU-direktiv som finns. Ska man ha en sådan lista bör man garantera en väldigt bred täckning. Kravet är då 90 procent. En sådan ordning skulle vi också kunna ha i Sverige. Det var det som var tanken när vi i Konstitutionsutskottet för några år sedan beslutade om ett tillkännagivande om att vi ville införa en evenemangslista, sa Miljöpartiets Peter Eriksson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör