7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Janne Josefsson i gårdagens Uppdrag granskning.

Publicerad 8 maj 2014 13:37 - Uppdaterad 12 maj 2014 12:48

”Hon har uttalat sig grovt och slarvigt”

Sveriges Radioprofilen Ametist Azordegan kallade Janne Josefsson för nazist på Twitter i samband med ”Uppdrag granskning” på onsdagskvällen.

Nu gör Sveriges Radio ett officiellt uttalande.

Det var igår kväll som Ametist Azordegan, känd musikkritiker och programledare i bland annat SR Metropol, skrev på twitter ”Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?” efter att ha sett Uppdrag gransknings program om det vänsterextrema våldet.

Detta fick många att reagera starkt, bland annat Nils Hanson, projektledare för Uppdrag granskning, som också begärde en ursäkt av henne.

"Helt oacceptabelt"

- Här har vi journalister som med stort mod granskar extrema grupper. Att Janne Josefsson av alla ska bli kallad för nazist är helt oacceptabelt, speciellt då det kommer från en public service-profil, säger Nils Hanson till Dagens Media.

Ametist Azordegan publicerade vid lunchtid på torsdagen ett långt inlägg på Facebook där hon förklarar att hon "ironiserade över Janne Josefsson för jag tycker han gjorde ett dåligt journalistiskt jobb" och att hon skrev i affekt.

Uttalande från Sveriges Radio

På torsdagseftermiddagen skriver Sveriges Radio i ett uttalande:

"Ametist Azordegans tweets om Janne Josefsson och Uppdrag granskning är en fråga för Ametist Azordegan att hantera. Hon har själv tagit bort några tweets och har att skrivit att hon inser att det var för hårda ord.

Vi tycker att hon uttalat sig grovt och slarvigt, och att det är oacceptabelt att uttrycka sig så. Vi skulle inte vilja att Sveriges Radios medarbetare blev påhoppade på det sättet. Detta har vi idag framfört till produktionsbolaget och vi har för avsikt att framföra detta direkt till Ametist Azordegan.

Det som nu hänt kommer däremot inte att påverka Ametist Azordegans möjligheter att fortsätta göra program för Sveriges Radio.

Efter sina tweets har Ametist utsatts för mordhot. Alla hot riktade mot journalister eller andra som utnyttjar sin yttrandefrihet är helt oacceptabla. Vi anser självklart att det är oacceptabelt att mordhota medarbetare på Sveriges Radio."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör