15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Opinion

Medarbetare på SVT Opinion: Malin Sandberg, Marina Ferhatovic, John Carlsson, Terje Carlsson och Agnes Arpi. (foto: Sofia Sabel)

Publicerad 6 maj 2014 14:32 - Uppdaterad 13 maj 2014 15:06

SVT Opinion öppnar för bredare debatt

Idag byter opinionssajten SVT Debatt utseende och namn till SVT Opinion och öppnar samtidigt sajten för en bredare debatt och dialog. Sajten kommer även att arrangera debatter online.

- SVT Opinion blir ett forum för debatt och åsiktsmaterial online. Lagom till valet stärker SVT därmed sin position inom opinionsjournalistiken, säger Mette Friberg, programchef SVT Göteborg.

SVT Opinion ska vara en arena där både makthavare och medborgare kan mötas i samhällsdebatten. Sajten arbetar också aktivt med dialogen med läsarna, både via kommentarsfält, sociala medier, chattar och andra verktyg.

- Vi vill skapa ett bra samtal som ger mervärde till både läsare, kommentatorer och artikelförfattare, men vi kommer även arrangera debatter online och öppna upp för andra former av dialog, säger Mette Friberg.

- Det känns väldigt skönt att vi nu äntligen står på egna ben på SVT Opinion, säger huvudredaktör Terje Carlsson. Det är en lugn och trevlig skilsmässa som vi nu gått igenom från SVT Debatt.

Samtalsklimatet

- Under supervalåret är det väldigt viktigt att SVT spelar en stor och viktig roll i debatten på nätet. Opinion kommer att fokusera på artiklar kopplade till nyheter och aktualiteter - och som alla vet kan samtalsklimatet på nätet vara direkt avstötande, men vår målsättning med sajten är att uppmuntra till diskussion och debatt. Samtidigt som vi kommer uppmuntra många att delta, så kommer vi förstås ta fullt ansvar för ton och innehåll i de olika debatterna, säger Terje Carlsson.

SVT i har byggt sajten

SVTi har i nära samarbete med både nyhetssajten och Opinionsredaktionen arbetat två månader med projektet.

- Allt material från den gamla Debatt-sajten har förts över, men när det gäller form och funktion har vi byggt helt nytt, berättar projektledare Anders Thoresson på SVTi.​

Kontroversiella åsikter

- Den största utmaningen har varit att integrera opinionsmaterialet, med i bland starka och kontroversiella åsikter, i SVT:S nyhetssajt utan att riskera vår trovärdighet.​ Det tycker jag att vi har lyckats väldigt bra med, fortsätter Anders Thoresson.

Teamet på SVTi som har byggt sajten är:

Annika Bidner – interaktionsdesigner

Fredrik Edgren – frontendprogrammerare

Suzanne Hallbert – testare

David Johansson – backendprogrammerare

Jakob Kylberg – backendprogrammerare

Gabriel Lantz – frontendprogrammerare

Martin Svärd – frontendprogrammerare

Anders Thoresson – konceptutvecklare

Lars Wästfelt – designer

SVT Opinion hittar man på svt.se/opinion eller via appen SVT:s nyheter.

Fakta:

SVT Opinion ska vara en arena där både makthavare och medborgare kan mötas i samhällsdebatten. Sajten arbetar också aktivt med dialogen med läsarna, både via kommentarsfält, sociala medier, chattar och andra verktyg.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör