15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
svt.se

På Kompassen på svt.se kan väljarna själva jämföra sina åsikter med olika partiers.

Publicerad 28 april 2014 12:05 - Uppdaterad 29 april 2014 17:17

Kompassen hjälper väljarna i EU-valet

Idag lanserar SVT Kompassen – ett valtest med 28 olika frågor där besökaren kan jämföra sina åsikter med de partier och kandidater som ställer upp i EU-parlamentet.

- EU-valet är ett svårt val att få intresse kring och många är ganska oinsatta, så vi ser det här som en möjlighet att få folk intresserade av de här frågorna, säger Kristofer Sjöholm, projektledare på SVT Pejl.

Syftet med Kompassen är att på ett seriöst, men samtidigt underhållande sätt, ge väljarna en möjlighet att enkelt orientera sig i aktuella EU-frågor samt se var de olika kandidaterna och partierna står i olika politiska frågor.

Har fått möjlighet att svara

Alla de ca 350 kandidaterna som ställer upp i EU-valet har fått en enkät med de 28 frågorna. De har också fått en möjlighet att presentera sig själva och sin politik och ladda upp en bild på sig. Ungefär 250 av dem har svarat.

- De flesta kandidaterna är ganska anonyma och vi tycker det är fint att kunna lufta upp fler politiker än kanske bara partiledarna, säger Kristofer Sjöholm.

Många partier

Det är inte enbart kandidater från riksdagspartierna som fått svara på enkäten utan alla som var anmälda till Valmyndigheten den 1 april 2014. Det innebär att även Piratpartiet, Junilistan, Feministiskt initiativ och andra mindre partier som ställer upp i valet, även finns med.

De 28 frågorna i Kompassen har tagits fram av statsvetaren Tommy Möller på Stockholms universitet och journalisten/författaren Christer Isaksson i nära samarbete med SVT och Sveriges Radio, som även publicerar partikompassen hos sig.

SVT Pejl kommer även att lansera en Valkompass till riksdagsvalet i september.

Fakta:

Kompassen är ett valtest med 28 olika frågor där besökaren kan jämföra sina åsikter med de partier och kandidater som ställer upp i EU-valet.

EU-valet hålls den 25 maj.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör