6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

– För de minsta barnen är det idag självklart att de ska kunna påverka det som händer på skärmen, säger Barnkanalens chef Safa Safayari. Och nu visar modern forskning att det kan vara bättre för barns utveckling att titta på program på surfplattor än att titta på en tv-skärm. (foto: Maja Suslin/TT)

Publicerad 24 april 2014 11:36 - Uppdaterad 28 april 2014 12:35

Barnen sviker Barnkanalen

Alldeles nyss gick Barnkanalen bättre än någonsin förr. Nu rasar tittandet, åtminstone i tv:n.

En ny app ska rädda kvar publiken men utmaningen inför framtiden är tuff.

– Vi är just nu mitt inne i ett paradigmskifte vilket innebär att 2014 med stor sannolikhet kommer att bli en smärre katastrof i broadcast, säger Safa Safayari, chef för Barnkanalen.

2012 började tittarsiffrorna vända nedåt för Barnkanalen, även om nedgången maskerades av att året som helhet blev bra.

– Den första känslan av att något nytt var på gång hade smugit sig på redan julen innan. Då lanserades de första riktigt billiga surfplattorna, berättar Safa Safayari.

Safa Safayari (foto: Per Westergård)

Safa Safayari

Nu, några år senare har mobiler och surfplattor slagit igenom på bred front och därmed har tittandet på den gamla hederliga tv-apparaten minskat betydligt.

Enligt Safa Safiyari innebär det att tv-program för barn måste gå från att vara en tillbakalutad aktivitet till en upplevelse där de känner att de kan vara delaktiga.

– För de minsta barnen är det idag självklart att de ska kunna påverka det som händer på skärmen.

Nyutvecklad app

I mitten av april lanserade SVT en nyutvecklad app där även de minsta barnen själva kan leta upp sina favoritprogram på surfplattan.

– Vi fick en beställning att ta fram en enkel videospelare som skulle fungera för de allra minsta. Tanken är att den ska göra det möjligt för barn att hitta till sina favoriter enbart med hjälp av bilder, säger Erik Wahlgren, projektledare på SVTi.

Den nya appen ska inte ersätta Barnkanalens hemsida utan fungera som ett komplement på surfplattor och i mobiler.

"Surfplattor är att föredra"

Hugo Lagercrantz (Foto BERTIL ERICSON/TT)

Professor Hugo Lagercrantz

Och att titta på program på surfplattor kan vara bättre för barns utveckling än att titta på en tv-skärm visar modern forskning.

– Surfplattor är att föredra framför tv:n eftersom det gör barn mer aktiva, menar barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz.

– För de minsta kan snabba klipp på en tv-skärm skapa en stress som stör den naturliga mognaden av hjärnan. Djupseendet är inte heller färdigutvecklat vilket gör att barn zoomar in saker och flackar med blicken över tv-skärmen. Risken finns att synapserna, kontakterna mellan nervbanorna, kopplas fel. En direkt effekt av skärmtittandet är att fler barn idag är närsynta, säger Lagercrantz i en intervju med Vipåtv.

Läs mer om barns tv-tittande

Vipåtv har under fliken ”Fördjupning” här på Vipåtv-sajten gjort en djupdykning i barns tv-tittande. Hur har det förändrats? Vad gör SVT för att inte förlora den unga generationens tittare - och vad säger den moderna forskningen?

Fakta:

Läs mer om barns tittarvanor, SVT:s utmaningar och vad professorn och barnläkaren Hugo Lagercrantz säger om barns tv-tittande under fliken "Fördjupning"

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör