13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Nu sänds Sverige idag på minoritetsspråket meänkielo på söndagarna kl 10.50.

Publicerad 22 april 2014 08:00 - Uppdaterad 23 april 2014 11:03

”Sverige idag” sänds på romani chib och meänkieli

- Vi har fått positiva reaktioner från tittarna att Sverige idag speakas på minoritetsspråken romani chib arli och meänkieli, berättar redaktör Ola Holmström i Umeå.

På söndagarna sänds sedan någon vecka tillbaka  en fem minuter lång summering av veckans nyheter på de båda språken.

Ola Holmström

Ola Holmström

- Framför allt har våra duktiga spikrare Mervi Jaako, som spikar meänkieli, och Baki Hasan som sköter romani chib arli fått reaktioner, berättar Ola Holmström. De har fått höra att programmet uppskattas och att folk verkligen gillar att det finns nyheter  på deras eget språk.

”Jättespännande projekt”

Sverige idag på minoritetsspråken sänds tio veckor under våren och tio under hösten. Från och med nästa år kommer SVT att sända 13 program per säsong.

- Till hösten kommer vi att sända Sverige idag på ytterligare en romsk dialekt, så då blir det tre program som speakas, berättar Stina Klüft, huvudredaktör för Sverige idag.

- Det här är verkligen ett jättespännande projekt och vi har lärt oss mycket om minoritetsspråk. Det känns jättekul att få presentera de regionala nyheterna på det här sättet, fortsätter hon.

Förmiddagssändningar

I vår sänds programmen klockan 10.50 (meänkieli) samt 10.55 (romani chib-arli) på söndagar. Det är inte klart än hur de kommer att sändas under hösten.

Stina Klüft

Stina Klüft

- Vårt önskemål har varit att sära på dem i tablån eftersom de innehållsligt är lika, berättar Stina Klüft. Programmen görs så att vi under veckan "sparar" det bästa nyheterna från vanliga Sverige idag.

Därefter klipps nyheterna ner och sätts ihop till ett femminutersprogram av Ola Holmström, redaktör, och Daniel Marklund, redigerare. Baki Hasan översätter till och speakar på romani chib arli och Mervi Jaako till meänkieli.

50 000 tittare

I söndags tittade 35 000 personer på Sverige idag på meänkieli och 25 000 på romani chib arli.

- För mig är det jättebra siffror och givetvis kan dom ju ses av fler än romer och meänkielitalande personer eftersom det också textas på svenska, säger Ola Holmström.

Programmen finns att se på Sverige idags sida (svt.se/sverige-idag) under "tidigare program".

Fakta:

Meänkieli (meän kieli särskrivet betyder vårt språk) och är ett finsk-ugriskt språk. Sedan år 2000 är det ett officiellt minoritetsspråk i Sverige. Meänkieli talas främst i kommunerna Pajala, Haparanda, Övertorneå samt Kiruna och Gällivare. I Sverige finns minst 150 000 personer som förstår eller kan tala meänkieli

Romani chib är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk och har talats i Sverige sedan 1500-talet.

Det finns fem erkända minoritetsspråk i Sverige. Dessa är finska, meänkieli (tornedalsfinska), samiska (samtliga dialekter), romani chib och jiddisch.

 (Wikipedia)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör