13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 9 april 2014 10:15 - Uppdaterad 15 april 2014 16:32

TV4 lägger ned lokala nyhetssändningar

TV4 lägger ned sina lokala nyhetssändningar helt och hållet. Det beskedet kom på onsdagsmorgonen.

TV4 sänder idag nyheter från 21 redaktioner i 24 editioner. Totalt kan cirka 140 tjänster försvinna.

- Det är ett väldigt ledsamt besked. Både för den journalistiska mångfalden och för alla de medarbetare som drabbas. Dessutom mår SVT bra av en ständig konkurrens med TV4, säger VD Eva Hamilton.

- Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

TV4 förstärker istället sin riksredaktion med 25 reporter fördelade på 9 orter från Malmö i söder till Luleå i norr med en ambition att fortsätta bevaka hela Sverige för en rikspublik.

Fackliga förhandlingar har inletts. Efter påsk ska det formella beslutet fattas.

Stort ansvar för public service

- Public service har per definition ett stort ansvar för den lokala och regionala bevakningen. Nu blir vi det enda nationella tv-bolaget i Sverige med lokal och regional journalistik mot en lokal publik. Då blir det än mer avgörande att vi lyckas spegla hela Sverige på allra bästa sätt. Det är ett arbete som vi just nu är mitt uppe i, med utökat antal regionala sändningar, fler regionala medarbetare och tjänster som omvandlas för att frigöra mer kraft till journalistiken. Jag konstaterar att SVT från och med nästa år kommer att ha journalister på alla de platser som TV4 nu lämnar, så när som på Trollhättan, säger Eva Hamilton.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör