15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sändning från nya Studio 21.

Sändning från nya Studio 21. Fr v: Cecilia Fors, teknisk projektledare, Anders Lundström, verksamhetsspecialist insamling ATV, Micke Leijnegard, programledare, Paula Ljunggren, teknisk projektedare, Anders Wistbacka, projektledare ATV. (foto: Peter Andersson)

Publicerad 8 april 2014 07:00 - Uppdaterad 9 april 2014 11:31

SVT har byggt självbetjänings-studio för TV

 - En programledare som Micke Leijnegard ska kunna köra en sändning helt själv utan tekniker i kontrollrummet. Detta var en vision vi satte upp när vi planerade studion och den har vi uppnått till 99 procent, säger Anders Lundström, verksamhetsspecialist för insamling på allmän-tv.

Studio 21, som den kallas, presenterades i torsdags under ett husmöte hos allmän-tv i Stockholm. Mitt under presentationen överraskades mötesdeltagarna av att en intern piratsändning från den nya ”Studio 21”, spelades upp på skärm under ledning av programledare Micke Leijnegard. Där intervjuades några av de medarbetare som i olika roller jobbat med projektet.

Enklare produktioner

Studion är tänkt att användas till enklare produktioner, främst för SVT Play och SVT Flow och har inspirerats av Sveriges Radios studio där morgonpassets sändningar sänts både på webben och i broadcast.

- Jag fullkomligt älskar den här studion. Den är som gjord för att göra samtals-tv. Jag var avundsjuk på Morgonpassets sändningar och ville ha ett liknade koncept här på SVT, säger Anders Wistbacka, projektledare på SVT och en av idégivarna till studion.

 Det första programmet som sänts från studion är Mästarnas mästares eftersnack i SVT Play.

- Det har fungerat kanonbra. Jag kommer, som många medarbetare på SVT, från radiovärlden och jag gillar det snabba och känslan av direkt på som man får i den här studion, säger Micke Leijnegard, som var programledare för piratsändningen och som även leder programmet Mästarnas mästare.

Anders Olsson, TOM. (foto: Peter Andersson)

Anders Olsson, TOM. (foto: Peter Andersson)

Chroma-key-studio

I rummet intill har en  chroma-key-studio byggts som använder samma kontrollerrum som Studio 21, men den har ännu inte tagits i bruk. Studion är dock inte byggd för avancerade produktioner som t,ex, innehåller livemusik.

- Då krävs det att fler tekniker är inblandade och mer avancerad teknik vilket innebär att idén med enkelheten faller, säger Anders Lundström.

Studion bygger på fem små robotkameror som kan röststyras automatiskt, d.v.s. att den som pratar visas i bild. Även ljudet mixas automatiskt. Dock krävs att man gör en förprogrammering av automationssystemet innan. Men det går även att köra med vanlig bildproduktion.

- Eftersom studion ska kunna köras av endast en person innebär det att vi har fått bygga funktioner som automatisk bildproduktion. Dessutom har vi en betydligt enklare och billigare videoserver än vad som burkar användas i tv-studiosammanhang, säger Paula Ljunggren, som är teknisk projektledare.

Alla redaktioner kan boka

Till hösten kommer alla redaktioner som vill ha möjlighet att kunna boka studion, men under våren är det inkörningsperiod med utbildningar och experiment så därför är det bara ett begränsat antal produktioner, men till hösten kommer studion att användas för fullt. Bl.a annat kommer PSL (Per Sinding Larsen) att produceras från Studio 21.

Studion är så pass ny att inte alla bildproducenter har hunnit bekanta sig med den än.

 - Det här blir spännande! Det är första gången jag sänder härifrån och det är fortfarande lite testverksamhet med ett nytt produktionsstödsverktyg egenutvecklat av SVT Design i Växjö, säger Anders Olsson, som arbetar som TOM (Technical Operation Manager).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör