15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT:s fyra kommentatorer: Mats Knutson, Margit Silberstein, Peter Rawet och Bo Inge Andersson.

Publicerad 8 april 2014 12:00 - Uppdaterad 10 april 2014 10:51

Fyra SVT-kommentatorer utsedda

Ulf Johansson, programchef på Riksnyheterna, har utsett fyra medarbetare som SVT:s kommentatorer. Det är Mats Knutson och Margit Silberstein som fortsätter som kommentatorer på det inrikespolitiska området, Bo Inge Andersson som fortsätter som utrikespolitisk kommentator och ekonomikommentator blir Peter Rawet.

SVT Nyheter vill satsa på många profilerade reportrar och ett fåtal utsedda kommentatorer. Det är resultatet av den kommentatorsutredning som genomfördes förra året.

- Vi är stolta över att ha många reportrar med fördjupade specialkunskaper och särskilda bevakningsområden. Det ger kvalitet, och jag vill att alla våra kunniga reportrar ska profilera sig och synas både på webben och i TV, säger Ulf Johansson.

- Kommentaren, däremot, innebär en väldigt exklusiv publicistisk frihet. Det vill jag ska vara förbehållet ett fåtal utvalda medarbetare, säger Ulf Johansson.

Kvalificerade analyser

Kommentatorsutredningen, som leddes av avdelningschef Christina Johannesson, slår fast att SVT:s Riksnyheter har många reportrar med kompetens att ge kvalificerade analyser inom sitt bevakningsområde. De ska kunna framträda i studion eller i livesändningar och sätta nyheter i ett sammanhang och ge en bakgrund till olika skeenden oavsett plattform. En sådan reporter kan då tituleras i namnskylt som t ex skolreporter, medicinreporter, politikreporter.

Live-medverkan eller texter som en kunnig reporter ger, kan kallas analys eller bakgrund.

Kommentatorer

Det är ansvarig utgivare som utser kommenatorer och som avslutar uppdraget.

De fyra som utsetts som SVT:s kommentatorer är Mats Knutson och Margit Silberstein som fortsätter som kommentatorer på det inrikespolitiska området, Bo Inge Andersson som fortsätter som utrikespolitisk kommentator, och ekonomikommentator blir Peter Rawet.

Kommentatorerna har särskilda villkor beträffande arbetstider och beredskap. Här nedan finns kommentatorsutredningen i sin helhet.

Fakta:

SVT Nyheter vill satsa på många profilerade reportrar och ett fåtal utsedda kommentatorer. Det är resultatet av den kommentatorsutredning som genomfördes förra året.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör