19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 3 april 2014 23:01 - Uppdaterad 4 april 2014 12:59

Minst mångfald i TV4:s program sedan 1998

TV4 uppvisade under förra året minst mångfald i sitt programutbud sedan tv-kanalernas utveckling började mätas 1998. Dessutom minskade faktautbudet i kanalen.

I SVT:s samtliga kanaler har bredden i det informationsinriktade programutbudet ökat och i SVT1 ökar bredden även något i underhållningsutbudet.

Det framgår i rapporten Svenskt medieutbud 2013, gjord på uppdrag av Myndigheten för radio och TV.

Rapporten har tagits fram av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) under ledning av professor Kent Asp.

SVT1och SVT2utmärks båda av stor mångfald såväl i det informationsinriktade som i det underhållningsinriktade programutbudet framgår i rapporten. SVT1 har ett något bredare underhållningsutbud, medan SVT2 har ett betydligt bredare faktautbud.

Informationsinriktat

I SVT1:s och SVT2:s sammanlagda programutbud och även på bästa sändningstid överväger det informationsinriktade programutbudet. Det underhållningsinriktade utbudet överväger något i SVT1, medan det informationsinriktade utbudet kraftigt överväger i SVT2. Till stor del är det ett resultat av att SVT2 under 2013 på dagtid varje vardag sände SVT Forum med lång sändningstid (drygt sju timmar/vecka).

I SVT24är knappt 60 procent av utbudet informationsinriktat (mest regionala nyheter nattetid), men på bästa sändningstid dominerar underhållningsutbudet.

Mest underhållning i TV4

Tre fjärdedelar av TV4:sprogramutbud utgörs av underhållning, fiktion och förströelse. Andelen är något större på bästa sändningstid. Det informationsinriktade utbudet består till större delen av morgon-tv och nyhetsprogram.

TV3, Kanal 5och TV6är helt inriktade på underhållning och fiktion. Under 2013 kan också Sjuan och TV8 räknas till denna grupp av underhållningsinriktade tv-kanaler.

Fakta:

Rapporten Svenskt medieutbud 2013 är gjord på uppdrag av Myndigheten för radio och TV.

Rapporten har tagits fram av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) under ledning av professor Kent Asp.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör