15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Research/grävgruppen, fr v: Johan Zachrisson Winberg, Johan Ekman och Linda Larsson Kakuli.

Publicerad 21 mars 2014 07:00 - Uppdaterad 25 mars 2014 09:38

SER gav resultat – SVT kan vinna flera guldspadar imorgon

20 långa år. Så lång tid har gått sedan SVT:s riksnyheter senast vann en Guldspade för bästa grävande journalistik. Men i år kommer plötsligt två av de nominerade kandidaterna i Riks-TV-klassen, och en i webbklassen, från SVTs riksnyheter. Ett bevis så gott som något på att omorganisationen SER för drygt två år sedan gett resultat.

Imorgon lördag kl 19.00 delas Guldspadarna ut på Gräv i Umeå.

– Jag är så otroligt glad och stolt! säger SVT Nyheters avdelningschef Christina Johannesson och låter verkligen glad som en speleman.

Till viss del kan det bero på att hon just den här dagen fyller år och överraskande blivit bjuden på lunch i Kaknästornet av sina kollegor, men samtidigt går det inte att ta miste på glädjen över riksnyheternas utveckling de senaste åren.

Christina Johannesson

Christina Johannesson

– Jag har jobbat här i 15 år och vi har aldrig varit i närheten av att göra så många egna, högkvalitativa nyheter, både i tv och på webben, som vi gjort de senaste två och ett halvt åren, efter omorganisationen, säger Christina.

Nedslående resultat

Ett år innan förändringen, som trädde i kraft efter semestrarna 2011, gjordes en undersökning som gav nedslående resultat: under en månad hade SVT Nyheter bara två egna nyheter som citerades i fler än 40 andra medier. Ett resultat som ledde till självrannsakan.

– Vi kom fram till att vi hade alldeles för mycket imitationsjournalistik och tog för få egna initiativ. Till stora delar hade det organisatoriska orsaker, vi arbetade ineffektivt och okoordinerat med många olika redaktioner. Ibland kunde fyra SVT-reportrar stöta på varandra på en och samma presskonferens och en nyhet kunde passera 14 beslutsfattande instanser innan publicering. Det var ett oerhört slöseri med kraft och resurser och alldeles för lite egen journalistik, säger Christina Johannesson, som var med och ledde arbetet med att hitta en effektivare organisation. 

Specialinriktade ämnesgrupper

Soc/krim gruppen har morgonmöte.

Ämnesgruppen Soc/Krim har morgonmöte där reportrarna, fotograferna och videojournalisterna i gruppen lyfter ideér och diskuterar nyhetsuppslag.

Resultatet blev en uppdelning av hela nyhetsredaktionen i åtta specialinriktade ämnesgrupper, som tillsammans går under benämning SER. Snabbt. Enkelt. Rakt.

– Redan efter en månad hade vi ökat från två till sju egna nyheter som citerades i fler än 40 andra medier! Nu har vi bytt mätmetod och har än så länge ingen jämförbar statistik att presentera, men det är ändå en tydlig förbättring och programchefen Ulf Johansson kommer att presentera en ny mätning snart, säger Christina Johannesson.

Ta fram egna nyheter

Hemligheten, om den nu kan räknas som det, är att medarbetarna numera helt enkelt har den uttalade målsättningen att ta fram egna nyheter, och att det ges tid till att göra det. Som dedikerade specialister inom ett ämnesområde har det blivit lättare att få användning av sin samlade kompetens och sina nätverk.

– Vi lider med våra kollegor i andra mediehus som på grund av den strukturomvandling som pågår tvingas skära ner och minska antalet specialreportrar. Vi är privilegierade som har möjlighet att satsa på fler medarbetare med fördjupade kunskaper inom olika bevakningsområden, där de kan blomma ut och använda sina talanger och kunskaper. Det föder ett helt annat driv och initiativförmåga att gräva efter egna historier och jobba långsiktigt.

Christina Johannesson

Christina Johannesson tillsammans med reporter Kalle Jansson och fotograf Pernilla Edholm från ämnesgruppen som jobbar med social- och kriminaljournalistik.

Hugga i och springa fort

Samtidigt har SVT såklart inte helt övergivit den dagsaktuella nyhetsbevakningen. De så kallade ”deskpassen” bemannas med ett rullande schema och där gäller det som vanligt att hugga i och springa fort.

– Det fanns en farhåga i början att vi skulle bli sämre på ”händelsenyheter” om vi ökade fokus på den egna, grävande och mer långsiktiga journalistiken, men jag tycker att vi har lyckats bra med båda delarna. Framförallt har vi generellt fått ett bättre underifrån-perspektiv genom att vara mycket mer lyhörda för tips från tittarna, säger Christina Johannesson, som trots att hon är nöjd med den nya organisationen inte drar sig för att förändra på nytt.

Slog ihop några ämnesgrupper

– Den första februari i år gjorde vi en ganska lugn och lågmäld men ändå viktig förändring, då vi slog ihop några ämnesgrupper och blev sex olika gäng istället för som tidigare åtta. Vi var för små tidigare och uppnådde på grund av schematekniska skäl inte alltid den kritiska massa av deltagare som behövs på ett morgonmöte för att det ska bli riktigt kreativt.

Många är med på Gräv

Den kommande helgen kommer det att vara extra många medarbetare som missar morgonmötena på redaktionen i Stockholm, då de istället har rest till Umeå för att delta i Föreningen grävande journalisters årsmöte. Det är där och då som Guldspadarna ska delas ut, men det arrangeras också mängder av seminarier och mini-kurser i grävandets ädla konst, och riksnyheterna skickar fler deltagare än någonsin förr.

– För det första är det ju många som är nominerade till priser och anlitade som föreläsare, men utöver dem åker åtta andra medarbetare från Insamling, mot i vanliga fall fyra, för att delta i konferensen, säger Christina Johannesson, som alltså inte nöjer sig med de framgångar riksnyheterna hittills har nått, utan satsar på förkovran.

Levererat!

– Fast det känns såklart väldigt bra att vi redan nu har tre nomineringar till Guldspadar. Innan Helena Olsson, som är beställare av nyhets- och samhällsprogrammen på SVT, gick på föräldraledighet för ett år sedan sa hon: ”Jag vill att ni ska nomineras till minst ett stort journalistpris per år!”. Nu känns det som att ”Check!”. Levererat!

Fotnot: Senast SVT:s riksnyheter vann en Guldspade var 1994, då Cecilia Zadig och Malcolm Dixelius vann för två reportage om den ryska maffian.

Fakta:

Inte mindre än sju SVT-program har nominerats till Guldspaden som delas ut på Gräv i Umeå lördagen den 22 mars.

I webb-klassen är Miljöpejl nominerad.

I Lokal-tv-kategorin är följande tre program nominerade: SVT Sörmland/Östnytt: ”Dödsolyckan vid Hjulstabron”, Västnytt: ”Olaglig kartläggning av hyresgäster” och Hallandsnytt: ”Svenska ödehus - guld i österled”.

I Riks-tv-klassen är också tre SVT-program nominerade: SVT Dokumentär: ”Dubbel bokföring”, SVT Nyheter: ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden” och Östnytt/ SVT Nyheter: Den urspårade järnvägen”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör