15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 21 mars 2014 15:05

Satsningen på regionala nyheter har gett resultat

Att den grävande journalistiken har utvecklats på SVT de senaste åren har ju märkts både i Uppdrag granskning och i Rapport och Aktuellt, men frågan är om inte den största förändringen ändå har skett hos de regionala redaktionerna. Ett faktum som avspeglar sig i de tre nomineringarna till Guldspaden för bästa gräv i lokal-tv.

Christina Ågren

Christina Ågren

– Det är en otrolig förändring. 2008 valde Föreningen grävande journalister att inte nominera ett enda bidrag i lokal-tv-klassen, för att man inte tyckte att det fanns ett enda som höll måttet. Man funderade till och med på att lägga ner hela den klassen för gott! I år var man tvungna att utöka antalet nominerade från tre till fyra, för att de var så himla bra, och tre av dem kommer från SVT.

Blommat ut

Ja, det är med en rejäl dos stolthet som Christina Ågren, chef för SVT Regionala nyheter & minoriteter, berättar om hur de senaste årens satsning i år verkligen har blommat ut och gett resultat.

I samma veva som det där erbarmliga lågvattens-året 2008 höll nämligen SVT på att renovera hela sin verksamhet, och ut kom Nyhetsdivisionen, med ett mycket tydligare fokus än tidigare på att bland annat utveckla den regionala journalistiken.

Nyhetsnätverket

– Ett par år senare tog vi ytterligare ett steg och bildade Nyhetsnätverket, där Hans Peterson Hammer på Västnytt på ett fantastiskt bra sätt har utvecklat samverkan mellan redaktionerna i våra olika regioner. Genom att ha ett välorganiserat utbyte av idéer och arbetsmetoder med varandra har vi lyckats med betydligt större granskningar än vi annars skulle klarat av, säger Christina Ågren.

Smartare schemaläggning

Även Uppdrag granskning har ingått i samarbetet, och tillsammans med smartare schemaläggning och genomtänkt publiceringsplanering har den regionala, grävande journalistiken fått både bättre förutsättningar och större genomslag.

– I år har ju till och med Östnytts reportage ”Den urspårade järnvägen” nominerats till en Guldspade i Riks-tv-klassen! säger Christina Ågren.

Fakta:

Sju SVT-program har nominerats till Föreningen grävande journalisters utmärkelse Guldspaden i år.

I Lokal-tv-kategorin: SVT Sörmland/Östnytt: ”Dödsolyckan vid Hjulstabron”. Västnytt: ”Olaglig kartläggning av hyresgäster”. Hallandsnytt: ”Svenska ödehus - guld i österled”.

I Riks-tv-klassen: SVT Dokumentär: ”Dubbel bokföring”. SVT Nyheter: ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”. Östnytt/ SVT Nyheter: ”Den urspårade järnvägen”.

I webb-klassen: ”Miljöpejl”.


Guldspadarna delas ut på Gräv i Umeå på lördag 22 mars kl 19.00.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör