19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kristina Lagerström

Från granskningen av den plötsliga konkursen i Karlstads Idrottsgymnasium förra året, då Kristina Lagerström får fatt i ägaren Jan Walther när han ska in på edgångssammanträdet i Stockholms tingsrätt.

Publicerad 21 mars 2014 06:55 - Uppdaterad 21 mars 2014 15:13

Deras reportage fick regeringen att ändra politik

Mycket jobb men också ny arbetsglädje – och som grädde på moset en Guldspade-nominering. Ja, för Kristina Lagerström har nyheternas nya organisation haft stor betydelse, även om den största förändringen egentligen är mental. För henne är inställningen ”Nu satsar vi på gräv!” viktigare än schemat.

– Väldigt roligt, men det har rent ut sagt också krävts en helvetes massa arbete! är Kristina Lagerströms kommentar till det faktum att hennes och Johan Zachrisson Winbergs reportage ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden” har nominerats till Guldspaden i kategorin Riks-TV.

Reportagen handlar om den svenska friskolans väg till skatteparadis, riskkapitalister och konkurser och sändes i det ena fallet som en halvtimmeslång dokumentär, i det andra som inslag i Aktuellt och Rapport ett par, tre dagar i rad i flera omgångar.

Upphov till debatt

Kristina och Johan ägnade stora delar av förra året åt de två grävjobben, som båda väckte enorm uppmärksamhet, medförde att regeringen ändrade sin politik och gav upphov till en debatt som till stor del fortfarande lever kvar.

– Det är roligt när ens arbete får så stort genomslag men det är också rent otroligt hur mycket man får jobba för att dra runt så stora projekt. Researchen ger ett enormt stort material som man måste sovra i och det kräver ett fokus och en kraftsamling som är helt annorlunda mot den sorts kraftsamling som krävs vid till exempel stora nyhetshändelser, säger Kristina Lagerström.

Kristina Lagerström

Kristina Lagerström utanför John Bauergymnasiet i Jönköping, det första som startades och ett av dem som bommade igen helt i samband med konkursen.

Omorganisation

Att få ägna den tiden åt fördjupning var precis vad som var avsikten med den omorganisation som riks-nyheterna genomförde för drygt två år sedan. Specialiserade ämnesgrupper bildades och arbetsschemat anpassades för att låta medarbetarna från tid till annan fördjupa sig i en egen nyhet som de fått nys på.

– Tidigare gick det inte att fördjupa sig på det här sättet och för min del kan jag säga att jag förmodligen inte hade varit kvar om inte den här förändringen hade skett. Nu är det betydligt roligare att jobba på nyheterna, när den uttalade ambitionen och prioriteringen är att ta fram egna nyheter och förvalta den debatt och publicitet som de leder till, säger Kristina Lagerström, som själv har fått mycket att stå i efter reportagen om friskolorna.

Timbro har arrangerat debatter

Tankesmedjan Timbro har nämligen reagerat och bland annat arrangerat debatter och givit ut en rapport med titeln ”SVT partiskt om friskolor”, där man hävdar att nästan alla av närmare 80 inslag i de regionala och nationella nyhetsprogrammen har en friskolekritisk utgångspunkt.

– Vi vill ju att vårt arbete ska göra avtryck i samhällsdebatten så det är egentligen bara positivt när det händer, men det kräver också mycket arbete att hantera den debatten. Att handskas med ilskna mail, som det var förr, är ju en sak, men numera får reaktionerna en helt annan snurr i sociala medier och i det offentliga samtalet, och det tar tid och ork att engagera sig i. Det vill till att man har stöd från arbetsledningen i den situationen, och det har jag verkligen fått i det här fallet, säger Kristina, som har lyssnat på kritiken men inte håller med.

Uppdrag att granska makten

– Genom sändningstillståndet har vi ett uppdrag att granska makten och missförhållanden, och att ställa ansvariga till svars och låta dem framföra sina bästa argument. Det är precis vad vi gjort. Att vi sedan inte gör lika många reportage som talar om friskolornas förträfflighet är en annan sak och inte vårt uppdrag. Om vi har en nyhet som att Volvo måste återkalla bilar för bristande bromsar skulle väl ingen kräva att vi därefter gör ett reportage om alla andra Volvo-bilar som har fungerande bromsar.

Fakta:

Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg är nominerade till en guldspade  i Riks-tv-klassen för ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”. Prisutdelning sker på Gräv i Umeå lördag 22 mars kl 19.00.


Alla SVT-nomineringar:

Inte mindre än sju SVT-program har sammanlagt nominerats till Guldspaden i år:

Webb-klassen:

Miljöpejl


Lokal-tv-klassen:

SVT Sörmland/Östnytt: ”Dödsolyckan vid Hjulstabron”,

Västnytt: ”Olaglig kartläggning av hyresgäster”

Hallandsnytt: ”Svenska ödehus - guld i österled”.


Riks-tv-klassen:

SVT Dokumentär: ”Dubbel bokföring”,

SVT Nyheter: ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”

Östnytt/ SVT Nyheter: Den urspårade järnvägen”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör