19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 21 mars 2014 06:50 - Uppdaterad 21 mars 2014 15:15

- Svårt begränsa grävinslag till 2 minuter

Att SVT:s riksnyheter blir nominerade till en Guldspade tillhör långt ifrån vanligheterna, men i år har en och samma reporter blivit nominerad två gånger! Enligt Johan Zachrisson Winberg själv är det delvis resultatet av de senaste årens satsning på egna nyheter, men han saknar samtidigt riktigt bra ställen att publicera sina alster på.

Johan Zachrisson Winberg

– Mest överraskad är jag väl över nomineringen för ”Miljöpejl”, i webb-kategorin, eftersom det framför allt är Helena Bengtsson och Linnea Heppling som gjort det stora research- och webb-jobbet, men det är ju roligt att jag står med där på listan. För ”Skolfesten” hade vi faktiskt vissa förhoppningar om att bli nominerade, Kristina Lagerström och jag, eftersom vi hade lagt ner så otroligt mycket jobb på det och det blev så väldigt mycket uppmärksamhet och politiska omvälvningar efteråt, säger Johan Zachrisson Winberg.

10 år på Uppdrag granskning

Efter att ha jobbat i tio år på Uppdrag granskning kom han 2011 till riksnyheterna, strax innan sjösättningen av den stora omorganisation som syftade till att ta fram fler egna nyheter. Johan hamnade i Ekonomi-gruppen och har fått möjlighet att använda en ganska stor del av sin tid till egna nyheter och en del gräv.

– Även om förutsättningarna för grävande ju fortfarande är otroligt mycket bättre på Uppdrag granskning än på nyheterna, så är det roligt att se att vi ändå fått den tid och de resurser som krävs för att nå en nivå som räcker till att bli nominerade till Guldspadar. Men det är inget enkelt arbete, man har hela tiden en massa andra deadlines, ”desk-pass” och annat som konkurrerar om ens uppmärksamhet, säger Johan Zachrisson Winberg, som dock för tillfället är stationerad i Research-/grävgruppen och enbart jobbar med egna nyheter till valsatsningen #dinröst/.

Går inte att gräva på heltid

Att gräva på heltid är det ju annars inte tal om, om man går på schema på riksnyheterna. Även om man har lyckats pitcha en idé som man vill fördjupa sig i och jobba med på lite längre sikt, ingår det fortfarande i jobbet att då och då bemanna nyhetsdesken och följa det dagsaktuella skeendet.

– Även om vi har kommit väldigt långt jämfört med hur man jobbade tidigare på riksnyheterna så är det fortfarande en viss skillnad mellan de uttalade ambitionerna och den praktiska verkligheten. Det finns en slags inbyggd reflex som sitter i väggarna på en nyhetsredaktion och som gör att prioriteringarna ibland blir otydliga, säger Johan, som önskar ett fastare grepp om principen att satsa på egna nyheter även när det inträffar halvstora händelser.

Det är klart att om Putin startar Tredje världskriget så är det viktigare i kvällssändningen än ett reportage om långsiktiga förändringar i miljön, men Johan funderar över nyhetshändelser däremellan, där det kommer till tycke och smak när det ska avgöras vilket utrymme nyheten ska få i sändningen.

Man får bestämma sig

– En effektiv sändningsredaktör har fortfarande högre status och mer makt än en bra planerare, men det gäller att våga stå emot när andra medier väljer att dra på något, och inte instinktivt tänka ”Vad gör vi på den grejen?”. Man får bestämma sig: ska Rapport vara en summering av nyhetsdygnet eller en pigg sändning med nya nyheter, som ger något för den som redan har följt andra medier tidigare under dagen?

Men även om man, som Johan önskar, väljer att satsa på egna nyheter och ibland några mer gedigna grävjobb, så uppstår nästa problem: hur ska man få plats med dem i Rapport eller Aktuellt?

– Det svåra med den här typen av gräv är att hitta en form som fungerar i nyhetssändningar. Om man måste begränsa sig till ett inslag på två minuter och tio sekunder så blir det för snuttigt, och en fördjupning på tio, femton minuter ryms inte ens i det långa men ganska hårt mallade Aktuellt. Men det är så långa inslag och uppföljande debatter som krävs om ett gräv ska vara både vasst och rättvist, annars är risken att det blir för förenklat, hårdvinklat eller lamt, säger Johan, som erkänner att han blivit bortskämd på Uppdrag granskning vad gäller utrymmet som granskningarna får ta.

Det närmsta vi kommer är Agenda

– Tidningarna har ju inte riktigt det problemet, de kan bre ut sig över flera sidor, och på radion lyckas Ekot väldigt bra med att portionera ut sina egna nyheter över dagen, vilket sammantaget ger en massiv effekt. De kan ha en rad olika inslag som sträcker sig över kanske tre eller åtta minuter, plus efterföljande debatter, men vi har inte den platsen, åtminstone inte i broadcast. Det närmsta vi kommer är Agenda, men det sänds för sällan och har inte riktigt den funktionen som sitt uppdrag.

Prestigeförlust

Att flytta över ett lyckat gräv till Uppdrag granskning, för att få ett större utrymme i en längre sändning, är teoretiskt möjligt men ofta svårt att genomföra i praktiken, enligt Johan Zachrisson Winberg.

– Det skulle innebära ett slags prestigeförlust. När riksnyheterna nu har gjort den här satsningen så är förstås alla måna om att själva få visa upp vad det är man har lyckats med, och inte ”skänka” bort det till en annan redaktion!

Fakta:

Johan Zachrisson Winberg är nominerad till två Guldspadar, både i webbkategorin för Miljöpejl och i Riks-tv-klassen för "Skolfesten" och "Skolmarknaden". Prisutdelningen äger rum på Gräv i Umeå lördag 22 mars kl 19.00.


Inte mindre än sju SVT-program har sammanlagt nominerats till Guldspaden i år.

I webb-klassen är Miljöpejl nominerad.

I Lokal-tv-kategorin är följande tre program nominerade: SVT Sörmland/Östnytt: ”Dödsolyckan vid Hjulstabron”, Västnytt: ”Olaglig kartläggning av hyresgäster” och Hallandsnytt: ”Svenska ödehus - guld i österled”.

I Riks-tv-klassen är tre SVT-program nominerade: SVT Dokumentär: ”Dubbel bokföring”, SVT Nyheter: ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden” och Östnytt/ SVT Nyheter: Den urspårade järnvägen”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör