15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 20 mars 2014 07:00 - Uppdaterad 21 mars 2014 09:32

Lyckad satsning på underbevakade områden

Smålandsnytt satsade i fjol på att veckovis avsätta dagar för en videojournalist i var och en av de nio kommuner i sändningsområdet som har lägst socioekonomisk struktur och flest utlandsfödda.

- Förutom att satsningen genererade många inslag skapade också själva mötet en relation till grupper som vi tidigare inte lyckats skapa relationer till, säger zebracoachen Jonna Crona.

En dag varje vecka under våren 2013 har en reporter/ videojournalist besökt de nio platser i Smålandsnytts område som definierats som mångfaldsområden för att möta publiken.

Jonna Crona

Jonna Crona

Att detta verkligen påverkat Smålandsnytt och vad som berättas i sändningar och på webb avspeglas också i mätetalen som redaktionen satt upp. Smålandsnytt jobbar med Lean och har mätetal som stäms av varje vecka, och utvärderingen av dessa har visat att man har varit framgångsrik med att lyckas bevaka områden som tidigare missats.

Nästa steg i satsningen blev en sommarturné, kallad #sommarturen, där ett team spenderade en hel vecka på en och samma ort.

– Tanken var att ett team åkte ut och var på plats under en eller flera dagar för att marknadsföra våra regionala nyheter och skapa kontakt och publiknätverk, säger Jonna Crona.

Blev rekyteringsbaser

Teamet levererade bild och text till webben flera gånger om dagen. Tre kommuner i vart och ett av de tre länen i Smålandsnytts område hade valts ut, bl a Högsby, Lessebo, Hultsfred och Gnosjö.

– Dessa kommuner blev också rekryteringsbaser för de tittarombud som i höstas anlitades i vårt publiknätverk. Där är mångfaldsaspekten viktig, avslutar Jonna Crona.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör