19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Katarina Andersson

Katarina Andersson är reporter på nystartade SVT Medier. (foto: Anders Egle)

Publicerad 17 mars 2014 12:48 - Uppdaterad 19 mars 2014 16:54

SVT Medier granskar mediebranschen

Åtta år av saknad och längtan är över – nu får nedlagda Mediemagasinet äntligen sin efterföljare i SVT. Men inte i form av ett eget program, men väl en egen redaktion som ska portionera ut sina granskningar av mediebranschen där reportagen lämpar sig som bäst.

– Vi tillhör alla och ingen och ska ses som en plattformsoberoende inhouse-leverantör av reportage om medierelaterade nyheter, säger Filip Struwe och räknar upp en hel radda av SVT Nyheters programtitlar som kan ha nytta av nya SVT Mediers arbete.

– Vi kommer att resonera från fall till fall var varje enskilt reportage lämpar sig bäst att publicera. Oftast ser ni oss nog på webben, ibland kanske det är i Gomorron Sverige och ibland i Aktuellt, säger Filip Struwe, som själv kommer att fortsätta sin halvtidstjänst som nattreporter på Rapport vid sidan av projektledandet av SVT Medier.

– Det kan uppfattas vara en tveksam kombination, just därför har vi bestämt att min heltidsarbetande kollega Katarina Andersson i första hand tar hand om bevakningen av SVT, säger Filip Struwe.

Medierna i P1

Katarina Andersson har i princip handplockats till projektet, efter att tidigare ha arbetat på Medierna i Sveriges Radios P1. Där sa hon dock upp sig strax innan årsskiftet, också på grund av problematiken som det innebär att arbeta med mediegranskning på deltid. 

– Min tjänst på Medierna skulle omvandlas till en halvtid och det fungerar inte. Åt vilka skulle jag frilansa den ena halvtiden, när jag är satt att granska dem den andra? säger Katarina, som hann frilansa på heltid i tre veckor innan Filip Struwe ringde upp henne.

Synts i tv och på webben

Därefter har det gått snabbt och den lilla men lättfotade redaktionen har redan smugit igång sitt arbete. Resultatet har synts i tv och på webben, men också på Mediedagarna i Göteborg, där både Filip och Katarina ledde samtal i SVT:s monter kring intressanta företeelser i mediebranschen. Samtal som bandades och som nu ligger på webben under vinjetten Medier, tillsammans med alla andra nyheter och inslag med medieanknytning som görs av SVT-medarbetare runt om i landet.

Infallsvinklar

– Det vi gör är ju inte något nytt, för även om det är länge sedan Mediemagasinet lades ner så har det ju ändå hela tiden gjorts mediebevakning på SVT, även om det inte har funnits något samlat grepp utan mer skett ad hoc på de olika redaktionerna. Och den mångfalden av infallsvinklar är bara bra, så det måste fortsätta, samtidigt som vi kompletterar de övrigas insatser, säger Katarina Andersson, som hoppas att SVT Medier finns kvar även när projekttiden är över i oktober, efter riksdagsvalet.

– Vi ska se till att göra ett så bra jobb att ledningen känner att de absolut inte kan vara utan oss!

Fakta:

"SVT Media är en plattformsoberoende inhouse-leverantör av reportage om medierelaterade nyheter.".

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör