15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 mars 2014 18:33 - Uppdaterad 13 mars 2014 13:06

VD Eva Hamilton: Nils Horner gjorde världen begriplig

Vi har förlorat en högt respekterad public service-kollega. Det som är alla mediehus värsta mardröm har nu drabbat våra public service-grannar. Mitt i allt det svarta förmår ändå Sveriges Radio att rapportera sakligt och professionellt om händelsen. Det visar på en oerhörd styrka.

Att göra världen begriplig var något Nils Horner var mästare på. I egenskap av sin person och sitt berättande förkroppsligade han ett av public service allra viktigaste uppdrag. Han anlände med nästan kuslig precision till händelsernas centrum, ofta just innan de hade förvandlats till just det.

Hans karakteristiska röst blev mitt sällskap otaliga morgnar i bilen på väg till jobbet. Ofta stod han mitt i ljudet från gatan och biltutor, ibland ute på ett risfält eller i en folklig demonstration. Alltid med en intensiv närvaro parad med kunskap om de storpolitiska krafter som präglade hans bevakningsområde. Och blundar jag, hör jag hans snabba avslutning - han lämnade knappt en sekunds inandning mellan reportaget och - " Nils Horner i Lahore, Tokyo, Katmandu, Bangkok".

Dagliga sms

SVT har 14 korrespondenter och stringers i tolv olika länder. Tio hemmabaserade utrikesreportrar är ständigt på resande fot. Och jag är alltid orolig. För en månad sedan begärde jag dagliga sms från utrikeschefen Ingrid Thörnqvist för att vara säker på att våra två utsända i Syrien hade klarat ytterligare en arbetsdag oskadda.

Så här års för tre år sedan saknades Bert Sundström. Ett halv dygn av fasa. Med hjälp av sina kontakter i Kairo, lyckades kollegan Bengt Norborg spåra den svårt skadade - men levande!- Bert till ett sjukhus nära Tahrirtorget. Jag minns den rent fysiska känslan av lättnad och eufori när vi fick beskedet.

Rätt utrustning

SVT, liksom Sveriges Radio, arbetar förebyggande, med utbildningar i säkerhet och sjukvård, rätt utrustning som skyddsväst och gps-sändare. Vi har säkerhetsrutiner och gör kontinuerliga säkerhetsbedömningar. Och våra utrikesredaktioner står ständigt i kontakt med varandra för att utbyta information och kunskap.

Det är mycket som vi ännu inte vet kring vad som hände Nils Horner tidigt i morse i Kabul. Men av allt att döma gjorde han allt rätt säkerhetsmässigt. Han var rutinerad och säkerhetsmedveten. Men två skott i bakhuvudet finns det ingen säkerhetsrutin i världen som rår på.

Det finns platser som vi av säkerhetsskäl inte åker till. Men Kabul har inte varit en sådan plats. För bara några dagar sedan var vår korrespondent Khazar Fatemi i Kabul, vilket även är staden hon växte upp i.

Ställs inför överväganden

Det har blivit allt vanligare att journalister har blivit måltavlor i krig. Liksom sjukvårdspersonal. Allt oftare ställs vi och andra nyhetsredaktioner inför övervägandet: " Har vi rätt att skicka våra medarbetare till detta område, även om han/hon själv vill?". Och den fråga som omedelbart följer: "Vem ska då rapportera om grymheterna, om kriget, om civilpersonernas lidande?".

Det krig som inte rapporteras om, tenderar att bli ett glömt krig.

Våra tankar går till Nils Horners arbetskamrater på Ekot. Men allra mest till hans mor och hans syster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
VD

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör