13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 mars 2014 10:09 - Uppdaterad 25 mars 2014 11:01

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner skjuten till döds

Nils Horner

Nils Horner

Sveriges Radios mångårige medarbetare Nils Horner är död. Han sköts av okända gärningsmän på en gata i Afghanistans huvudstad Kabul tidigt i morse.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger SR:s VD Cilla Benkö.

- Jag är bedrövad och skakad av beskedet att Nils Horner blivit skjuten i Kabul. Han var oerhört kunnig om hela det mångfacetterade Asien, alltid på rätt ställe, nära folk på gatan, på risfälten och på marknaderna, men lika närvarande och analytisk i de storpolitiska sammanhangen. Han har gjort en viktig del av världen mer begriplig. Mina tankar går till hans anhöriga och kollegor på Sveriges Radio, säger SVT:s VD Eva Hamilton.

Krigsområden

Nils Horner var en av Sveriges radios korrespondenter sedan många år tillbaka med bevakningsområden över stora delar av världen. Han har rapporterat från flera krigs- och katastrofområden. Det var på tisdagsmorgonen som han sköts till döds i Kabul.

Talibanerna förnekar kännedom

– Motivet till attacken är inte känt. Talibanerna har förnekat inblandning i händelsen. Polisen har gripit två misstänkta personer, säger Nasrat Samimi till Svenska Dagbladet.

- Vi har kollat med våra mujahedin ("heliga krigare"), och de är inte inblandade, säger Zabiullah Mujahid, en talesman för den extremislamistiska rörelsen, till AFP.

"Respekterad journalist"

Utrikesminister Carl Bildt (M) har skrivit om Nils Horner på sin Twitter: ”Nils Horner var en väldigt erfaren och respekterad journalist. Jag värderade honom högt. Mordet på honom idag i Kabul är en verklig tragedi.”

– Jag vill uttrycka vårt djupa deltagande med Nils Horners anhöriga. Vi känner Nils Horner som en kunnig, engagerad och erfaren journalist. Många svenskar har lyssnat på hans röst, en röst som nu släckts, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Marika Ireblad

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör