19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 mars 2014 12:01 - Uppdaterad 25 mars 2014 11:02

Bert Sundström: Nils var mycket säkerhetsmedveten

Utrikeschef Ingrid Thörnqvist sa i Rapports extrasändning att det här är det värsta som kan hända. En mardröm. Våldshandlingar som denna går praktiskt taget inte att skydda sig emot, trots ett högt säkerhetstänk och rutiner.

- Vi tänker hela tiden säkerhetsfrågor och gör bedömningar dag för dag när vi har medarbetare ute. Men vissa faror kan man inte skydda sig emot, säger hon.

Det var i morse som Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner gjorde en intervju utanför en restaurang i ett område i Kabul, som brukar betecknas som relativt säkert för västerlänningar. Två män kommer plötsligt bakifrån och skjuter honom med ett skott i huvudet. Han avlider av skadorna.

- Jag är chockad och oerhört ledsen, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström. Nils var en så duktig kollega och journalist. Han var mycket säkerhetsmedveten och tog inga risker.

- Att någon kommer fram på öppen gata och skjuter är en situation som är praktiskt taget omöjlig att skydda sig emot. Man kan inte mentalt förbereda sig på det, säger Bert Sundström och fortsätter:

- Nils har varit i Kabul så många gånger och varit på så många farliga platser, så det blir en vardag. Jag är ganska säker på att när det här hände upplevde han ingen hotbild eller fara när han gjorde intervjun.

Säkerhetsutbildning

Ingrid Thörnqvist berättar att alla SVT:s utrikeskorrespondenter varje år genomgår säkerhetsutbildning och det finns hela tiden ett mycket högt säkerhetstänk.

- Vi tänker hela tiden säkerhetsfrågor och gör bedömningar dag för dag när vi har medarbetare ute. Men vissa faror kan man inte skydda sig emot, säger hon.

- Vi har förhållningsregler att hålla oss till. Det här är vårt jobb att ständigt vara ute i farliga miljöer. Och det kommer vi att fortsätta med.

Vilka ligger bakom?

- Det är för tidigt att spekulera om, säger Bert Sundström. Enligt information kom två män bakifrån och sköt honom med ett skott i huvudet. Och då var han målet. Han som privatperson, eller som journalist för något han har gjort. Min gissning är att de var ute efter just Nils och letade efter honom.

Bert Sundström har bevakat Afghanistan sedan 1995.

- På de här tjugo åren har säkerhetsläget försämrats hela tiden. I läget med mindre närvaro av utländsk trupp är jag rädd för att läget kan bli än mer kaotiskt. Förr visste man var fronten gick genom vägspärrar. Då visste man att man var relativt säker innanför spärrarna. Men nu kan våldet poppa upp var som helst och när som helst. Våldet finns överallt, och det är otäckt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör