15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 10 mars 2014 21:47 - Uppdaterad 25 mars 2014 11:04

Lag mot cardsharing - men hjälper den SVT?

Regeringen föreslår att privat ”cardsharing” förbjuds fr o m 1 augusti i år. Men för att effektivt stoppa det fusk som begåsutomlandsoch som drabbar SVT behövs ny eller skärpt lagstiftning i länder som t ex Spanien eller i hela EU.

Under måndagen överlämnade regeringen propositionen olovlig hantering av avkodningsutrustning till riksdagen.

– Att ha tillgång till betal-tv-kanaler utan att betala för det bör inte vara tillåtet, eftersom det i slutändan drabbar dem som faktiskt betalar för sina tv-kanaler, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

För kommersiellt bruk är det redan förbjudet i Sverige att skaffa eller använda olovlig avkodningsutrustning. Propen som nu riksdagen ska besluta om innebär att även privat anskaffning och användning kriminaliseras.

Utnyttjas av många

Cardsharing är när ett kort för digitalteveboxar delas via ett nätverk och ett enda abonnemang kan på så vis utnyttjas av ett stort antal användare. Att driva sådana här nätverk är redan olagligt i Sverige men däremot inte att använda dem.

För SVT:s betalkanal SVT World som finansieras av abonnemangsintäkter och statsanslag är det dock osäkert vilken påverkan den nya svenska lagen kommer att ha.

–Nästan alla som tittar på SVT World befinner sig i andra länder och det återstår att se hur mycket den nya lagen kommer att motverka fusk med betalteveavgifter utanför Sveriges gränser, säger SVT Worlds kanalchef Sofie Modin.

SVT World

Det största problemet för SVT World idag är att SVT 1 och SVT 2 vidaresänds via internet av utländska kommersiella aktörer och att många svenskar i t ex Spanien föredrar denna lösning framför ett abonnemang på SVT World.

–En liknande lag i tex Spanien eller inom hela EU skulle betyda mycket för den olovliga spridningen av SVTs program utomlands, säger Sofie Modin.

Enligt svensk lag döms man för brott begångna i Sverige samt brott begångna utomlands av en svensk medborgare eller icke svensk medborgare, som har sin hemvist i Sverige.

–Vi ser att en lag som denna skulle hjälpa till att stärka den moraliska aspekten i att som privatperson agera lagligt, säger Sofie Modin.

SVT skrev i fjol ett yttrande till denna proposition där SVT ställer sig positivt till lagförslaget men betonade att det även bör innefatta icke betalbelagda tjänster. Någon hänsyn till detta har dock inte tagits i propositionen och det ingick heller inte i det föregående utredningsuppdraget att lagen skulle omfatta annat än betalteve.

SVT World

För SVT:s betalkanal SVT World som finansieras av abonnemangsintäkter och statsanslag är det osäkert vilken påverkan den nya svenska lagen kommer att ha.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör