7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Paralympics

Det amerikanska hockeylaget körde en träningsmatch häromdagen inför kälkhockeyn i Paralympics i Sotji. På fredag startar Paralympics. (foto: Jason Connolly/Getty Images/AFP)

Publicerad 5 mars 2014 07:01 - Uppdaterad 6 mars 2014 12:50

Största satsningen någonsin på Paralympics

På fredag drar Paralympics igång. Den här gången kommer vinterspelen att bevakas mer intensivt än någonsin tidigare.

- Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda publiken vår största satsning hittills på Paralympics, säger Per Yng, chef för SVT Sport.

SVT kommer att sända nästan hela dagarna i tv eller på webben. Samtidigt ska nya tittare fångas in via sociala medier.

Enda oron är den dramatiska utvecklingen i Ukraina.

Paralympics var länge ett arrangemang som bevakades högst pliktskyldigt. Ett skäl var att de arrangerande länderna fram till nyligen inte tillhandahöll de tv-bilder som krävs för att göra vettiga tv-sändningar. Men även för att tv-tittarnas intresse för handikappidrott var lågt.

Idag är läget annorlunda. För varje gång Paralympics har anordnats har publiken växt. Uppgraderingen från perifer till högintressant har skett stegvis men det verkliga genombrottet kom under sommarspelen i London 2012. En trend som nu fortsätter i Sotji.

SVT har 17 personer i Sotji

Mellan den 7 och 16 mars kommer SVT att sända i stort sätt allt som händer. Varje dag, från tidig morgon till sen eftermiddag, kommer de 17 personer som SVT har på plats att serva tittarna med bilder, kommentarer och expertutlåtande från all förekommande grenar.

– Det är första gången som vi har kommentatorer och experter på plats under ett vinterspel. Tidigare har vi bara skickat iväg reportageteam, säger Max Bursell, projektledare för Paralympics på SVT.

Magasin varje kväll

Dessutom kommer SVT att sända ett sammanfattande magasin i SVT2 och på Play varje kväll. Där ska reportage varvas med allt det bästa från dagens tävlingar.

– Det betyder att Paralympics numera bevakas och hanteras på ungefär samma sätt som andra större mästerskap. Vi kommer även att vara aktiva på sociala medier, det är ett viktigt sätt att nå nya tittare.

Även om Paralympics innebär hård kamp för alla medverkande deltagare finns det en betydande skillnad jämfört med ett ordinarie OS, menar Max Bursell.

Mer lättjobbat

– Ett Paralympics är stort, men det mediala trycket är betydligt mindre än på ett OS. De aktiva är mer lättillgängliga och det är allmänt mer lättjobbat. Det finns inte många superstjärnor och mångmiljonärer bland de aktiva, men vi får se och uppleva prestationer som det är omöjligt att inte bli djupt imponerad av.

Maria Wallberg

Maria Wallberg

Även Maria Wallberg hävdar att Paralympics är bland det häftigaste man kan uppleva.

– Det är så många spännande personer som deltar. Därför är jag glad att jag under vintern har fått möjlighet att presentera några av de 19 svenska deltagarna i Vinterstudion. Genomslaget har varit stort och min förhoppning är att reportagen ska bidra till att fler kommer att följa sändningarna från Sotji.

Utvecklingen i Ukraina oroar

Trots all den glädje Maria Wallberg känner inför att få bevaka handikappidrottens största evenemang gör hon nu de sista förberedelserna med en liten klump i magen.

– Den dramatiska utvecklingen i Ukraina gör att det känns lite olustigt att åka till Ryssland just nu.

SVT:s säkerhetsavdelning

Även för Max Bursell har de senaste dagarnas händelseutveckling skapat oro. Kontakterna med alla inblandade parter har intensifierats och SVT:s säkerhetsavdelning är rådfrågade, men ingen kan med säkerhet säga vad som kommer att hända.

– Allt vi kan göra är att jobba på som vanligt. Men vi har naturligtvis en beredskap för alla eventualiteter.


Fakta:

Marie Lehmann är programledare i Ryssland och utöver tävlingarna, som direktsänds varje dag från kl 06.25 till cirka kl 16.00, sänder SVT också ett timslångt magasin varje kväll.


För SVT:s del kommer tävlingarna att kommenteras av Chris Härenstam (kälkhockey), Ola Brännholm (längdskidåkning och skidskytte), Niklas Andersson (alpint) och Anna-Maria Jansson (rullstolscurling) och expertkommentatorer är bland andra Ronny Persson (alpint), Janne Edbom (kälkhockey) och Robin Bryntesson (längdskidor).

Reportrar på plats i Sotji är Maria Wallberg och Lotta Fahlberg.

Fakta:

Paralympics i Sotji pågår 7 - 16 mars.

Idrottsmän och kvinnor från 47 länder möts i Paralympics i Sotji för att tävla i utförsåkning (störtlopp, slalom, storslalom, super-G, superkombination och snowboard), längdskidåkning, skidskytte, rullstolscurling och kälkhockey.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör