13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 24 februari 2014 08:56 - Uppdaterad 26 februari 2014 09:59

Ny utbildning i tv-serieproduktion

Om SVT även i framtiden ska kunna producera tv-drama av hög kvalitet behövs fler skickliga hantverkare. Därför samarbetar SVT Drama och Stockholms dramatiska högskola i en ny utbildning i tv-serieproduktion.

Sol, vår och en rejäl portion oönskad kärlek var navet i ett projekt under den första kursen. Resultatet mer i detalj får vi förhoppningsvis se i rutan inom ett par år.

Det har länge funnit manus- och producentutbildningar för dem som vill jobba med långfilm. Sämre har det varit för dem som satsa på tv. Därför har många elever som har gått kvalificerade filmskolor inte rätt kunskap för att hålla ihop längre tv-serier. Trots att det är hos tv som en stor del av jobben finns.

– I Danmark såg man problemet redan för tio år sedan och därför startade de en kurs som var helt inriktad på tv-drama, säger Malin Nevander på SVT Drama och manuslärare på kursen.

Malin Nevander

Malin Nevander

Ordentlig duvning

Nu har motsvarande utbildning kommit till Sverige. En första kurs på halvtid, som arrangerades av Stockholms dramatiska högskola i samarbete med SVT, avslutades nyligen. Där fick både manusförfattare och producenter en ordentlig duvning i allt som rör tv-serier. Och det mycket konkret.

– Eleverna delades in i grupper som innehöll både manusförfattare, producenter och scenografer. Sedan fick de terminen på sig att ta fram ett serieförslag, se till att den klarade av att hålla en rimlig budget men även balansera kreativa ambitioner mot vad som är möjlig att genomföra.

Budget, casting, pitch

Det innebär att varje grupp fick ta fram en komplett projektbeskrivningen med en storyline för alla avsnitt, idé för visuell gestaltning, budget, casting och finansieringsplan. Kursen avslutas sedan med en pitch inför representanter för branschen.

– Intresset för den första kursen var stort.  Även personer med lång erfarenhet från filmbranschen sökte eftersom de själva hade känt att de vill fördjupa sina kunskaper i hur man jobbar med långserier.

En av de saker som skiljer den här kursen från andra filmutbildningar är att eleverna nu fick jobba med ett tydligt uppdrag från SVT:s dramachef Christian Wikander.

Målgrupp: yngre kvinnor

– Målgruppen under den första kursen var yngre kvinnor, en grupp som SVT har svårt att nå med vårt nuvarande utbud.

Här handlar det inte heller om att bara vara maximalt kreativ - om det inte samtidigt är möjligt att genomföra idén med en given budget.

– De tvingades jobba med de begränsningar som finns i varje tv-produktion. Inte som ett hinder utan som en realitet som man måste förhålla sig till om man vill vara med och göra en tv-serie som ska hålla i tio timmar eller mer. Därför har de tvingats att hitta lösningar som gör deras berättande mer effektivt. Tanken är att de kreativa begränsningarna ska vändas till något positivt, både för manusförfattare och produktion.

SVT har beställt komplett storyline

Under utbildningstiden har eleverna fått pitcha sina idéer, både i halvtid och vid kursslut, för branschfolk. Samtliga elevarbete uppskattades men ett bedömdes som så intressant att SVT nu har beställt en komplett storyline.

– Det är en idé som innehåller lite sol, lite vår och en hel del oönskad kärlek, säger Malin Nervander lite kryptiskt.

Att hon inte vill säga mer beror på att elevarbetet inom överskådlig tid mycket väl kan bli till en verklig tv-serie.

– Om det blir så är det en bonus för kursen, säger Malin Nevander nöjt.

Ny kurs efter sommaren

En ny omgång av kursen drar igång efter sommaren. Nu blir den på heltid men målgruppen är den samma; yrkesverksamma som vill lära sig den svåra konsten att göra långa tv-serie. Sista ansökningsdag är den 18 mars.

Gå in under fliken "Fördjupning" och läs mer om SVT Drama. Om framgångar, men också om stora orosmoln.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör