15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kobra i Ungern.

Kristofer Lundström i Ungern. (foto: SVT)

Publicerad 17 februari 2014 18:02 - Uppdaterad 18 februari 2014 13:36

Kobras Ungern-program friades

Kobra sände i oktober ett avsnitt som handlade om kulturlivet i Ungern efter de senaste årens politiska förändringar. 29 personer anmälde programmet till Granskningsnämnden.

Idag friades programmet. Granskningsnämnden kunde inte finna att programmet stred vare sig mot kravet på saklighet eller opartiskhet och konstaterade i sitt beslut att SVT har en skyldighet att granska.

I programmet besökte bland annat Kobra en högerextrem konsert i den ungerska staden Győr. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat ringde Ungerns ambassadör Lilla Makkay upp programledarenlänk till annan webbplats Kristofer Lundström efter programmet och ungersk tv gjorde också ett eget program om Sverigelänk till annan webbplats.

29 personer anmälde Kobras program till Granskningsnämnden för radio och tv.  Flera av anmälarna tycker att det var hets mot folkgrupp att sända programmet på Ungerns minnesdag av folkupproret 1956.

Nämnden skriver i sitt beslut: "...politiska partier får godta en relativt långtgående kritik innan det kan krävas att partierna i fråga måste ges tillfälle att bemöta kritiken. Den kritik som fördes fram i programmet passerade inte den gränsen."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör