15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 7 februari 2014 15:31 - Uppdaterad 11 februari 2014 09:46

Vipåtv publicerar regionalutredningen

Arbetet med SVT:s regionalutredning närmar sig slutfasen och i slutet av februari presenteras resultatet. Men redan i dag kan Vipåtv publicera det interna arbetsmaterialet.

- Den pågående debatten om SVT:s regionala utbud bygger på fel om vad förra årets regionalutredning innehåller. Därför väljer vi nu att publicera materialet, säger Olov Carlsson, divisionschef SVT Nyheter.

SVT har inte genomfört en sammanhållen analys av den regionala verksamheten på mycket länge. Utredarna hade i uppdrag att börja från ett blankt papper, tänka stort, nytt och annorlunda – och deras arbete landade i ett antal förslag som medlemmar av företagsledningen fick i uppdrag att gå vidare med.

- Utifrån det uppdrag de fick, att tänka nytt och annorlunda, har de genomfört uppdraget på ett mycket förtjänstfullt sätt. Men en stor del av utredningen avfärdades omedelbart. Till exempel delar vi inte utredningens syn på konkurrens. SVT:s uppgift är att vara ett alternativ och inte en konkurrent till exempelvis lokaltidningar. De delar som handlar om att publiken skulle generera bärande delar av vårt lokala innehåll har vi inte heller valt att gå vidare med, säger Olov Carlsson.

Däremot har en del av förslagen i utredningen, att centralisera teknik för att kunna decentralisera journalistiken, arbetats vidare med. Där finns också planer på utökad närvaro på fler orter i Sverige och två helt nya editioner. Dessutom finns en ambition att, om möjligt, låta alla regionala nyhetssändningar vara fullt nedbrutna, det vill säga att alltid utnyttja 21 sändningsfönster och inte växla mellan 11 och 19.

- Just det senare har varit ett stort önskemål från publiken. I dag ger vi ett allt för splittrat uttryck och publiken har svårt att förstå skillnaden mellan alla våra olika regionala erbjudanden, säger Olov Carlsson.

Den första delen av regionalutredningen genomfördes från november 2012 till juni 2013. 

Vad i den pågående debatten om den regionala nyhetsverksamheten är det som är felaktigt?

- Det har exempelvis påståtts att SVT har för avsikt att omorganisera verksamheten strikt efter befolkningens fördelning över landet. Vi har dementerat det och det framgår av utredningen att det aldrig ens varit ett förslag, säger Olov Carlsson.

- Vårt beslut är resultatet av en sammantagen, publicistisk helhetsbedömning. Befolkningen har självklart stor betydelse, men även geografi, infrastruktur, nyhetsläge, riksintresse, särskilda publicistiska uppdrag samt avstånd eller närhet till riksredaktionen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör