15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Erika Christensson, André Pops och Marcus Törngren i Alla snackar Sotji-studion.

Erika Christensson, André Pops och Marcus Törngren i Alla snackar Sotji-studion.

Publicerad 6 februari 2014 19:47 - Uppdaterad 11 februari 2014 11:40

Redo för OS-fest - trots tuffa förutsättningar

Ett minutiöst planerande, utan att riktigt veta förutsättningarna. Så har förberedelserna sett ut detta märkliga OS-år, då SVT bara har fyra medarbetare på plats i Sotji men desto fler som sköter snacket på hemmaplan.

Marcus Törngren

Marcus Törngren

Erika Christensson

Erika Christensson

– Wassberg, Billan Östlund, Foppa, Mats Sundin …

Listan med legendariska vintersport-namn blir lång när projektledaren Marcus Törngren räknar upp vilka gäster som är inbokade för att snacka Sotji i SVT:s kvällsmagasin under vinter-OS.

Under 45 minuter, direkt efter sena Sportnytt, ska dagens tävlingar summeras med hjälp av experter som antingen har varit med förr eller aktiva idrottare som egentligen, liksom SVT, helst hade varit på plats i ryska Sotji men inte riktigt nådde ända fram.

– Den kategorin gäster har nästan varit svårast att boka upp eftersom de fortfarande är väldigt besvikna över att de inte blev uttagna till OS-truppen, men jag tror att det blir väldigt intressant att höra deras kommentarer, säger Marcus Törngren.

Fyra medarbetare i Sotji

Det blir nämligen till största delen gästernas diskussioner som magasinet Alla snackar Sotji kommer att kretsa kring. I avsaknad av ackrediteringar till tävlingarna vågar redaktionen åtminstone inte på förhand räkna med allt för mycket hemskickat material från de fyra medarbetare som trots allt ska jobba i Sotji.

I vanliga fall brukar SVT ha 70-80 personer på plats vid ett vinter-OS, men nu stannar det vid två team bestående av Marie Lehmann och Anders Carlsson, som ska bevaka bland annat ishockey, konståkning och curling, och Lotta Fahlberg och Bo Gunnarsson som mestadels ska koncentrera sig på olika former av skidåkning uppe i bergen.Därtill kommer Moskva-korren Elin Jönsson att finnas i Sotji de tre första dagarna av spelen och därefter tillsammans med Bert Sundström stå stand by om något nyhetsmässigt skulle inträffa.

Inte tillträde till arenorna

– I och med att vi inte har tillträde till tävlingsarenorna så bedömer vi att den här uppställningen är lagom. Vi har ingen studio i Sotji utan teamen kommer att befinna sig utanför de ackrediterade områdena och vi har stora förhoppningar om att deltagarna och ledarna ska komma ut till oss för att bli intervjuade. Det är visserligen stora avstånd och många säkerhetsspärrar som ska passeras, men vi har varit i kontakt med alla idrottsförbunden, som vi ju har gamla och goda relationer med, och blivit lovade att de ska göra allt för att bistå oss, säger Marcus Törngren.

De två teamen ska leverera material åt såväl kvällsmagasinet, Sportnytt och Sportspegeln som till nyhetssajten och sociala medier. När det gäller tävlingsbilder får SVT dock förlita sig på den begränsade nyhetsrätten.

90 sekunders nyhetsrätt

– Den legala nyhetsrätten ger oss rätt att visa max 90 sekunder från en tävling, till exempel vid ett svenskt OS-guld. Fast det finns egentligen ingen mall och det är aldrig riktigt prövat vad nyhetsrätten innebär. Vi ska givetvis respektera den men kommer att värdera allmänintresset från fall till fall utifrån de svenska framgångarna, säger Marcus Törngren.

Tävlingsbilderna kommer att koncentreras till Sportnytt och Sportspegeln, medan Alla snackar Sotji under lediga och avslappnade former ska ägna sig åt analyser, krönikor och diskussioner om det som hänt.

– Men det blir en delikat balansgång för gästerna, att vara tydliga med vad man tycker samtidigt som man inte kan gå in för mycket i detalj när man inte har rörliga bilder att luta sig mot, säger Marcus Törngren.

Rejäl ruljans dygnet runt

Även om timmen mellan klockan 22 och 23 blir intensiv i broadcast, är det inget mot vad som väntar på de övriga plattformarna, på webben.

– Där kommer vi att ha en rejäl ruljangs över hela nyhetsdygnet, i en omfattning som vi nog aldrig har haft tidigare. Alla ska samverka och haka i varandra som kugghjul och följa upp med bilder och extra material, säger projektledaren Erika Christensson.

Sociala medier viktiga

SVT:s egna ”kanaler” på Facebook, Instagram ochTwitterkommer att vara viktiga för de tittare som trots allt vill ha SVT som guide genom tävlingarna, liksomYoutube, där en stor del av den unga publiken befinner sig mer eller mindre konstant.

På den egna sajten, svt.se, kommer de vanliga kommentatorerna och experterna, som till exempel Jacob Hård och Anders Blomquist under längdskidåkningen och Chris Härenstam och Mikael Renberg under ishockeyn, att sitta hemma i Stockholm och i skrift kommentera tävlingarna i realtid och samtidigt chatta med tittarna.

– Det handlar egentligen inte om några nya funktionerutan om att vi skalar upp allting som vi ändå skulle ha gjort om vi hade ägt de fullständiga rättigheterna. Nu kommer vi att vara ett väldigt genomarbetat och välplanerat second screen-alternativ för tittarna, säger Erika Christensson.

Fakta:

”Alla snackar Sotji” sänds varje dag klockan 22.15, direkt efter Sportnytt, och är 45 minuter långt.

OS  äger rum 7–23 februari i Sotji i Ryssland.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör