6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 6 februari 2014 19:31 - Uppdaterad 11 februari 2014 11:39

Förväntningarna på TV3 gav bottenresultat

Idag börjar de Olympiska Spelen i Sotji, men för bara ett par veckor sedan hade en majoritet av svenskarna inte en susning om i vilka TV-kanaler som tävlingarna kommer att sändas. När de väl blev kloka på att TV3 är huvudkanalen för vinterspelen visade sig förväntningarna vara i botten.

– Mest förvånad blev jag nog av den väldigt låga skattningen som publiken gav TV3. Men man måste komma ihåg att det handlar om en prognos, om hur tittarna upplever sina förväntningar, och såklart inte något om hur det verkligen kommer att bli, säger Marcus Grönqvist, analytiker på SVT Publik- och utbudsanalys.

44,5 procent svarade "vet ej"

Undersökningen gjordes av TNS Sifo i december och januari, då 1 200 personer mellan 16 och 79 år fick svara på frågor kring sina erfarenheter av och förväntningar på OS-sändningar i TV. 37 procent av dem svarade rätt, alltså att det är i TV3 och dess systerkanaler som man den här gången kan se de olympiska vinterspelen, men hela 44,5 procent svarade ”Vet ej”, och drygt åtta procent trodde att sändningarna skulle skötas av SVT som vanligt.

– Undersökningen gjordes ju trots allt några veckor innan OS, så förhoppningsvis blir de varse hur det ligger till innan det är dags att slå på TV:n när tävlingarna börjar. Men det är intressant att så många tittare, och så tidsmässigt nära inpå tävlingarna, ändå inte hade hört talas om hur det ligger till, säger Marcus Grönqvist.

Hur som helst blev personerna i webbundersökningen till slut upplysta om att OS-sändningarna den här gången sköts av MTG, med TV3 som huvudkanal. På frågan ”Hur tror du att TV3:s sändningar från vinter-OS 2014 kommer vara i sin helhet?”,får svaret nog sammanfattas som mindre positivt.

2,9 i betyg

På en femgradig skala, där betyget fem motsvarade ”Mycket bra” och ett ”Mycket dåliga”, blev slutbetyget 2,9. Det kan jämföras med betyget 4,5, som blev resultatet på frågan ”Hur tycker du SVT:s sändningar från tidigare vinter-OS varit i sin helhet?”.

– Det kanske allra mest förvånande med resultaten är att de äldre var mer positiva till TV3 än de yngre. Sämst betyg, 2,4, fick de av unga lågutbildade kvinnor och unga högutbildade män, men i snitt 3,0 av medelålders män och kvinnor, oavsett utbildningsnivå, säger Marcus Grönqvist, som också noterar att SVT som lägst fick 4,3 i betyg, av de unga lågutbildade kvinnorna och männen.

Siffrorna kan också jämföras med tidigare undersökningar, där exempelvis Sportnytt brukar få runt 3,5 i betyg, populära Vinterstudion uppemot 4,1 och SVT:s sändningar från sommar-OS 2012 i London fick 4,6.

SVT har grundmurat förtroende

– SVT har ett grundmurat förtroende som gör att vi ofta får höga betyg även för sändningar som vi inte har särskilt ofta numera, som till exempel tennis, och på samma sätt kan man kanske anta att förväntningarna på TV3:s kommande OS-sändningar påverkas av någon slags nedärvd renommé. Skepsisen mot reklamavbrott i TV har till exempel aldrig varit så stor som nu, hela 74 procent av tittarna är negativa till reklam, och det spelar nog in i den här senaste undersökningens resultat, säger Marcus Grönqvist, som redan ser fram emot de uppföljande mätningarna efter OS-sändningarnas slut.

Vi ska överraska

Det gör även hans kollega Marcus Törngren, som är projektledare för SVT:s OS-magasin Alla snackar Sotji.

– Jag är övertygad om att TV3 kommer att få bättre betyg då än i den förra undersökningen, för oavsett reklamen så har de många duktiga medarbetare som kommer att göra bra ifrån sig. Men vi ska också se till att överraska och göra fantastiska sändningar kring OS, även om vi inte har rättigheterna till själva tävlingarna den här gången, säger Marcus Törngren.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör