13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Mats Knutson på nya spelplatsen.

Mats Knutson på nya spelplatsen. (Foto: Peter Andersson)

Publicerad 20 december 2013 15:15 - Uppdaterad 30 januari 2014 15:20

SVT:s egen plats i riksdagen

Sedan i september har Sveriges Television en ny egen spelplats i Riksdagshuset för att kunna sända direkt både i TV och på webben.

– Det känns helt fantastiskt kul att SVT kan sända direkt från Riksdagen från en egen spelplats. Det har också blivit lättare att få politiker som gäster i våra program, då de slipper bege sig till TV-huset på Gärdet, säger Mats Knutson, politisk reporter.

Spelplatsen bygger på remote-teknik som innebär att all teknisk utrustning sköts på distans via bredband (fiber) från kontrollrummet i tv-huset på Gärdet. Det är i linje med SVT:s tekniska strategi att i största möjliga utsträckning använda befintliga kontrollrum istället för att hyra in och använda OB-bussar och länkbilar för direktsändning utanför tv-huset. Tidigare har studioproduktioner från Vasaloppet och OS i London med stor framgång producerats med remote-teknik.

Rakt på

Ett av de program som sänds är det inrikespolitiska intervjuprogrammet ”Rakt på” varje vecka med Sveriges ledande politiker som gäster.

Vipåtv besökte spelplatsen i riksdagen under en direktsändning av programmet som sänds i SVT2 onsdagar 15.30.

Mats Knutson ser till att mikrofonen på Stefan Lövfen sitter  som den ska.

Mats Knutson ser till att mikrofonen på Stefan Lövfen sitter som den ska.

Dagens gäst var socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som intervjuades av Mats Knutson under en halvtimme.  Hittills har flera av Sveriges övriga  toppolitiker besökt spelplatsen och blivit intervjuade, som Carl Bildt, Anders Borg, Annie Lööw, Jonas Sjöstedt och Gustaf Fridolin med flera. Spelplatsen nyttjas för närvarande även av programmen Gomorron Sverige och SVT Forum.

– Vi håller fortfarande på att trimma in tekniken och utbildar i kontrollrummet, så vi kör inte fullt ut än så länge, säger Mats Knutson. 

Medför stor flexibilitet

Så småningom kommer spelplatsen att användas i betydligt högre utsträckning eftersom den medför en stor flexibilitet i SVT:s bevakning av riksdagen. Det är exempelvis möjligt för en programledare i Rapport att intervjua en person från spelplatsen i direktsändning.

Endast två personer krävs för att sända från spelplatsen, en på plats i Riksdagen och en i kontrollrummet i tv-huset. Handhavandet är enkelt och det krävs i princip bara en knapptryckning för att starta ljuset på spelplatsen. Normalt vid livesändningar tar det annars cirka en halvtimme att förbereda en sändning med att kontrollera ljud, ljus och annan nödvändig kommunikation. Men skulle det uppstå ett nyhetsläge går det att köra igång inom fem minuter.

– Det är klart att jag är ganska utsatt här om något skulle hända med tekniken, men än så länge har allt fungerat prickfritt, säger Mats Knutson.

Tre robotkameror

Upp till tre gäster kan intervjuas samtidigt i spelplatsen som är utrustad med tre små robotkameror. Frånvaron av studio­personal innebär att programledaren eller reportern själv får se till att intervjupersonen är rätt placerad i studion framför kamerorna, utrustas med mikrofon och sminkas. Dessutom behöver glasbordet putsas och golvet dammsugas emellanåt.

– Men det var jag ju beredd på från början, säger Mats Knutson med ett leende.

På ett tidigt stadium fanns en  idé om att placera spelplatsen i den mer publika Bankhallen i Riksdagens nedre plan, men det visade sig inte vara möjligt i nuläget. Istället blev det den gamla studiolokalen ett par trappor upp, som SVT använde på 80- och 90-talet och som tills nu legat i träda.

Kommer användas flitigt

Under nästa år är det val till både Riksdagen och Europaparlamentet och då kommer spelplatsen att användas flitigt för intervjuer och debatter.

– En stor del av SVT:s uppdrag är att bevaka arbetet i Riksdagen, som är den viktigaste politiska arenan. Den nya spelplatsen innebär att vi får betydligt bättre möjligheter att snabbt komma ut i sändning vid ett nyhetsläge än tidigare då vi behövde skicka både personal och teknik från tv-huset, säger Mats Knutson.

Fakta:

Spelplatsen i Riksdagshuset bygger på remote-teknik som innebär att all teknisk utrustning sköts på distans via bredband (fiber) från kontrollrummet i tv-huset på Gärdet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör