7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Produktionsmöte med Mittnytt.

Mittnytts produktionsmöte diskuterar dagen med utgångspunkt ”online först”. Från vänster: Marie Selander, kvällsredaktör, Anna Karin Lund, programledare, Kristin Dalin Hånell, planeringsredaktör, samt Peter Nässén, huvudredaktör. (Foto: Håkan Sjöström)

Publicerad 20 december 2013 15:25 - Uppdaterad 30 januari 2014 15:27

Mittnytt sätter nu webben först

Mer göra och mindre tänk! Det var devisen när Mittnytt under en vecka i december bestämde sig för att inte längre bara ”tänka webb”, utan verkligen sätta on line-rapporteringen i första rummet. På köpet fick man både stormen Ivar och rappare tv-sändningar.

– Det är ju precis den här nyhetspulsen och tempot som man eftersträvar! Att få måla med hela paletten och använda alla sina journalistiska verktyg, säger Mittnytts rutinerade reporter Rolf Lunneborg, som trots att det nu har gått några dagar fortfarande är lyrisk över det försök som redaktionen utsatte sig själva för i förra veckan.

Idén hade kollegan Håkan Alamaa gått och funderat på länge.

– Även om den första publiceringen av en nyhet numera brukar vara på webben så är våra produktionsmetoder, teknik och arbetsscheman i princip samma som vi använt i 40 år, det vill säga helt inriktade mot tv-sändningarna på kvällen. Nu bestämde vi oss för att helt och hållet utgå från webbens behov och att sändningarna sedan skulle få sitt material därifrån, istället för tvärtom, säger Håkan.

Tack vare slumpen

Tack vare slumpen och kanske växthuseffekten fick den 35 personer stora redaktionen en utmaning som visade sig större än de tänkt sig, när de valt vecka 50 som sin försöksperiod.

– Måndagen och tisdagen var bland de mest nyhetstorra dagarna som jag någonsin varit med om! Ändå fick vi ut flera bra grejer och kunde finslipa organisationen, så på onsdagen hade vi fått upp farten och täckte ett större geografiskt område och fick ihop mer material än i vanliga fall.

Framåt torsdagen började det blåsa och på fredagen gjorde stormen Ivar att Mittnytt hade klickrekord på webben, med 93 000 unika besökare jämfört med runt 20 000 en vanlig vecka. Och kanske var det inte bara stormandet som lockade besökarna, utan också sättet som det rapporterades på.

Mycket gick ut live, i annat fall dröjde det sällan mer än en halvtimme från det att intervjun gjordes tills det redigerade inslaget låg ute på webben.

"Utekatterna" på fältet

Allt tack vare team-work. ”Utekatterna” på fältet var utrustade med kamera, live-ryggsäck och mobil med bluetooth-tangentbord, och skickade in materialet till redaktionen och sin fasta kontakt, som redigerade materialet åt sändningsproducenterna som fungerade som mediehanterare.

Arbetsschemat hade för de flesta i regel bara tidigarelagts med uppemot en timme, ändå hanns både fördjupningar och anpassningar med inför kvällens broadcast, som upplevdes som både rappare och mer sammanfattande än vanligt.

– Arbetssättet innebär lite annat tänk i intervjuerna och filmandet, för att minimera behovet av redigering, men framförallt handlar det om en mental omställning, inte minst hos arbetsledningen. Vi kan inte skilja på webb och broadcast längre, utan vi är en och samma redaktion som paketerar nyheterna lite olika under dygnets gång, säger Håkan Alamaa.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör