19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Skiss på det nya mediehuset

Så kan det nya mediehuset på Gärdet bli. (Illustration: Lasse Widlund)

Publicerad 6 december 2013 14:56 - Uppdaterad 30 januari 2014 15:35

Det nya mediehuset SVT vill bygga

Ett nytt och större mediehus där Kontorshuset står. Etttusen nya bostäder på platsen för TV-huset. Plus en storstilad avslutning av Karlavägen som den paradgata mot Gärdet som det var tänkt en gång i tiden. Så kan det bli om SVT:s visioner för Förrådsbacken, public service-kvarteret i Stockholm, genomförs.

SVT:s nuvarande lokaler på Gärdet är inte lämpade för att möta dagens behov. TV-huset byggdes på 60-talet och Kontorshuset på 70-talet när produktionsförutsättningarna var helt annorlunda.

– Vi har fått rådet från kunniga byggprojektörer att akta oss för att göra stora ombyggnader av gamla hus. Det blir aldrig ett bra, helt anpassat slutresultat. Även om det finns risker med att bygga nytt så ger det mindre problem, säger Carl Andersson som leder SVT:s projektgrupp för att kartlägga behov och önskemål inför ett nybygge på Förrådsbacken.  

30 000 kvadratmeter

Huvudspåret är att bygga ett nytt mediehus på drygt 30 000 kvadratmeter för SVT:s behov på platsen för Kontorshuset. Sveriges Radio har beslutat att stanna kvar i sitt nuvarande hus som renoveras och anpassas till radions framtida behov. Bostäder byggs där TV- huset står idag och kanske bakom Kontorshuset.

SVT har presenterat sina övergripande tankegångar för Stockholms stad, bland annat finansborgarrådet Sten Nordin (m) och oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) i stadsbyggnadsnämnden. Men även för representanter för stadsbyggnadskontoret, stadsarkitekten, skönhetsrådet och Djurgårdsförvaltningen.

– Alla är positiva till våra planer och säger sig vilja stötta oss. För kommunen väger det tungt att nya bostäder kan komma till. Kommunen vill dessutom att radiohusparken öppnas och att Karlavägen får en bra avslutning med koppling till Gärdet, säger Carl Andersson.

Kulturvärdet kvar

Skönhetsrådets kanslichef Martin Rörby tycker att tankegångarna är bra, bara de gamla historiska byggnaderna och Radiohuset som har kulturvärden blir kvar. Djurgårdsförvaltningens chef, slottsfogden Gunnar Haeger konstaterar att slitaget kan öka med fler bostäder strax intill Gärdet men att Gärdets rekreationsvärden är till för alla.  

Det nya mediehuset vid Oxenstiernsgatan blir större, och högre, än dagens Kontorshus om planerna genomförs.

– Den nuvarande stadsplanen ger oss rätt att bygga två våningar högre än idag och att utvidga byggnadsytan fram till rondellen utanför TV-husets entré, säger Carl Andersson.

20 personer

Hans projektgrupp består av 20 personer från alla delar av SVT. Den ska rapportera till en styrgrupp på tio personer ledd av SVT:s stabschef Lena Lundkvist och med representanter från alla public service-bolag.

Dessutom finns en bolagsövergripande arbetsgrupp, med SVT:s chefsjurist Henrik Grinbaum som ordförande, tillsatt av alla tre bolags VD:ar som har det övergripande uppdraget att arbeta fram en gemensam plan för hur fastighetsfrågorna på  Förrådsbacken bäst kan lösas.

Fakta:

Det nya mediehuset vid Oxenstiernsgatan blir större, och högre, än dagens Kontorshus om planerna genomförs.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör