19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tvärsnytt med sändningsryggsäck.

Tvärsnytts Johanna Hinteregger och Robert Gustavsson blev först ut att sända reguljärt med sin sändningsryggsäck. (Foto: Tvärsnytt)

Publicerad 22 november 2013 14:43 - Uppdaterad 30 januari 2014 14:44

Stormig start för liveryggsäckarna

Det blev en riktig rivstart för SVT:s nya sändningsryggsäckar. Eller stormig.

För precis när ryggsäckarna börjat skickas ut till de regionala nyhetsredaktionerna vräkte stormen Simone sina vindmassor över landet. Och då gick det inte att vänta på officiell driftsättning.

Reporten Anita Hallberg Egervall i storm.

Reporten Anita Hallberg Egervall rapporterar från Visby i storm.

Gotland låg i stormens väg. Men där finns inget liveteam.  Och den närmaste sändningsryggsäcken fanns i Örebro. Med lite fix fördes den i ilfart till Stockholm där fotografen Iman Tahbaz och reportern Anita Hallberg Egervall gjorde sig beredda på akututryckning. 

– Vi fick tio minuters introduktion i hur ryggsäcken funkar innan vi kastade oss iväg på ett flyg till Visby, säger Anita Hallberg Egervall.

Ståuppan, eller ”blåsuppan” som den kallas internt, har alla chanser att bli klassisk med bilderna på stormen som gjorde sitt bästa för att vräka omkull Anita Hallberg Egervall där hon stod i Visby hamn. Men debuten med liveryggsäck gick trots det perfekt.

– Det var fantastiskt enkelt, säger Anita Hallberg Egervall när jag ber henne beskriva hur det var att använda utrustningen under så svåra omständigheter.

Orkanliknande förhållanden

På Västkusten funkade det också bra, till en början, men efter flera timmar ute i orkanliknande förhållanden gav Göteborgs ryggsäck upp.

Verksamhetsprojektledaren Anders Hansén är ändå nöjd med smygpremiären.

– Vi vill se vad sändningsryggsäckarna klarar av, vilka uppgifter de är bäst för och vilka begränsningar som finns, säger han.

Sändningsryggsäckarna blir en del av det nätverk för livesändningar som SVT nu bygger upp. De opererar via internet.

– Vi har fem olika modem med flera operatörer i varje ryggsäck, och dessa klumpas sedan ihop så att hela den tillgängliga kapaciteten utnyttjas, säger Anders Hansén.

Ansluta "trådat nät"

Kapaciteten kan utökas ytterligare genom att ansluta ”trådat nät” och wifi-nät till ryggsäcken.

Efter den stormiga starten har utrullningen av ryggsäckarna gått planenligt och i förra veckan var de driftsatta på riktigt och klara för att användas i produktion.

Först ut att sända live var  Tvärsnytts Johanna Hinteregger och Robert Gustavsson, som medverkade i Sverige idag med en direktare från Västerås centralstation när ett urspårat godståg skapade kaos i trafiken.

Och redaktören Ola Holmström är lyrisk.

– Wow, fungerar det så här är det ett jättelyft, säger han om premiären i förra veckan.

Sverige idag, med bas i Umeå, är riksnyhetsprogrammet som fyra kvällar i veckan samlar ihop och sänder de mest intressanta nyheterna från hela landet. Varje gång ska det vara två liveinslag – eller bandade (plus vädret) och det har varit lite meckigt att få ihop det tidigare. Bökigt och omständligt, enligt Ola Holmström.

– Men med sändningsryggsäckarna behöver teamet bara slå på telefonen, vi sköter resten från kontrollrummet.

Lite fördröjning

 Men helt utan kompromisser är inte lösningen.

– Det är lite fördröjning. Man får vara tydlig med reportrarna på fältet.

Ola Holmström har ändå sin lösning klar:

– Vräk ut ryggsäckar över landet...!

Något som skulle uppskattas av de redaktioner som inte kommer att få några ryggsäckar, som lokalredaktionen i Örnsköldsvik där två medarbetare, Anna Quayle och Thomas Sundberg, jobbar för Mittnytt i Sundsvall. Mellan Övik och Sundsvall är det sexton mil och redaktionen saknar möjligheten att enkelt kunna koppla upp sig för direktare i större oplanerade nyhetslägen. Då tar det för lång tid att få utrustning från Sundsvall.

– Vi skulle ha nytta av egen utrustning, säger Thomas Sundberg.

Utvärdering

Nu blir det inte så, åtminstone inte en sändningsryggsäck. Men kanske någon standardiserad lösning med mobil, eller surfplatta. Det ligger dock längre fram i tiden. Först ska användningen av sändningsryggsäckar utvärderas. Hur de fungerar i olika situationer, vilka styrkor och begränsningar som finns.

Sedan kommer det att bli aktuellt med en ”mobilutrullning” till de lokalredaktioner som inte har sändningsryggsäckar.

– Vi hoppas kunna börja prova detta i höst, och förhoppningsvis rulla ut i produktion under våren, säger Anders Hansén.

Anna Quayle och Thomas Sundberg på Mittnytts lokalredaktion i Örnsköldsvik.

Anna Quayle och Thomas Sundberg på Mittnytts lokalredaktion i Örnsköldsvik får förlita sig på mobiltelefon för sina direktare.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör