13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 22 november 2013 14:24 - Uppdaterad 30 januari 2014 14:31

Evenemangslista blir utan effekt

SVT:s VD Eva Hamilton är kritisk till förslaget om evenemangslista, om det genomförs enligt rapporten från Myndigheten för radio och tv.

Det är regeringen som beställt rapporten och som nu ska besluta om en lista ska upprättas ”över evenemang som är av särskild vikt för det svenska samhället”.

I en del andra länder, till exempel Finland och Storbritannien, har evenemangslistor införts.

Enligt förslaget, som lämnades till regeringen i fredags, ska evenemang av nationellt intresse kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Myndigheten för radio och tv tycker att man då ”når en väsentlig del av allmänheten”.

– Det innebär att upp till två miljoner människor exkluderas från evenemang av nationell betydelse, säger Eva Hamilton.

Myndigheten för radio och tv betraktar också betal-tv-kanaler som fri-tv eftersom betal-tv är en ”allmänt förekommande finansieringskälla för TV i Sverige” och menar att evenemangen därför också ska kunna läggas i betal-tv-kanaler om de når minst 80 procent av befolkningen.

Koppla upp sig på abonnemang

Tittarna kan bli tvungna att, om förslaget blir verklighet, koppla upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS. Eva Hamilton anser att rapporten saknar en analys av konsekvenserna ur ett samhällsperspektiv, trots att det är just allmänhetens tillgång till evenemangen som är själva syftet med listan.

– Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, säger hon och att få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor.

Finansierar idrott via skattesedeln

– Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln. Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv.

Förslaget från Myndigheten för radio och TV ska nu ut på remiss innan regeringen fattar beslut.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör