11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 6 mars 2018 09:02

Uppgifter om skottlossning vid terrordåd fälldes

SVT fälldes av Granskningsnämnden för SVT Nyheters uppgifter om skottlossning i samband med direktsändningen om terrordådet på Drottninggatan.

Nämnden fällde även en debatt i Aktuellt mellan Kristdemokraternas partiledare och en SVT-medarbetare för partiskhet, men friade ett Rapport-inslag om svenskundervisning.

Det var i samband med SVT Nyheters direktsändning om terrordådet på Drottninggatan som SVT Nyheter felaktigt uppgav att polisen hade bekräftat skottlossning vid Fridhemsplan. Trots att dessa uppgifter dementerades senare i sändningen så anser Granskningsnämnden att felet var så allvarligt att sändningen stred mot kravet på saklighet.

Även en debatt i Aktuellt mellan Kristdemokraternas partiledare och en SVT-medarbetare som skulle handla om yttrandefrihet i vid bemärkelse fälldes. Granskningsnämnden anser att SVT-medarbetaren fällde så värderande omdömen kring ett KD-förslag att inslaget stred mot kravet på opartiskhet.

Däremot friar nämnden ett Rapport-inslag om en ny metod för att lära ut svenska, där det nämndes felaktiga uppgifter om hur lång tid det tar för nyanlända att få jobb. Anmälaren ansåg att siffrorna var osakliga och även Granskningsnämnden ansåg att SVT brustit i sin saklighetskontroll, men uppgifterna var inte av avgörande betydelse och inslaget friades därför.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör