9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 26 oktober 2017 09:54

Kent Asp: SVT har i stort sett uppfyllt ps-uppdraget

SVT har i stort sett uppfyllt sitt public service-uppdrag. Det är slutsatsen i professor Kent Asps nya bok ”Public service-TV – vårt offentliga rum. En utvärdering”, som bygger på 40 års forskning om SVT och public service.

– I stort lever SVT upp till sändningstillstånden. Det är bra balans mellan information och underhållning, det svenska språket har en stark ställning och det är tillräcklig omfattning och variation på både samhällsbevakning och kultur och underhållning. Det finns brister, men på det stora hela är SVT ett tydligt alternativ till kommersiell TV, vilket är tanken med public service, säger professor Kent Asp vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) i ett pressmeddelande.

I boken granskar Kent Asp SVT mot bakgrund av 40 års forskning och med utgångspunkt från public service-begreppet och vad som sägs i sändningstillstånden.

Han har gått igenom sina resultat från de stora medievalsundersökningarna 1979-2010 och tv-utbuds-undersökningarna 1998-2015 och granskat hur programutbudet har utvecklats på sikt.

Finansieringsförslaget

Kent Asp tar även upp förslaget om att avskaffa tv-avgiften och ersätta den med en skatt:

– TV-avgiften har ju diskuterats i mer än ett decennium och den är varken ur ekonomisk eller teknisk synpunkt hållbar i längden. Det kan finnas en risk att en skattefinansiering äventyrar public service oberoende. Men jag ser ett mer direkt hot mot oberoendet från globala vinstdrivande amerikanska internetföretag. Idag lever public service-företagen mer eller mindre i symbios med de sociala medierna. Det är naivt att tro att det inte påverkar deras oberoende.

Till pressmeddelandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör