15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 8 maj 2017 16:54

Kaknästornet

Kaknästornet (Foto Bertil Ericson/TT)

Kaknästornet 50 år

Kaknästornet fyller 50 år i år och Teracom AB uppmärksammar detta lördagen den 13 maj.

Besökarna kan bland annat - med hjälp av virtual reality - göra en rundvandring i tornet och lära sig mer om Kaknästornets historia, nutid och framtid.

- Kaknästornet har varit en central del av Stockholms skyline under 50 år, samtidigt som det spelat en viktig roll för distributionen av radio och tv över hela Sverige. Nu vill vi fira det ordentligt, dels med ett evenemang vid tornet, dels med aktiviteter på internet där alla kan delta med sina egna bilder och minnen, säger Marcus Hartmann, kommunikations- och marknadschef på Teracom AB i ett pressmeddelande.

600 kanaler

När tornet invigdes bestod det svenska tv-nätet av en enda svartvit, analog kanal. I dagsläget passerar över 600 kanaler Kaknästornets utrustning för vidare distribution till Teracoms olika kunder.

Ingen regelrätt utsändning sker från Kaknästornet, trots höjden. Det är istället Nackamasterna som förser Stockholmsområdet med marksänd TV och radio.

Kaknästornet fungerar istället som distributions- och logistikcentral för rörlig bild och ljud. Via satellit och fiber tas hundratals kanaler emot, därefter paketeras innehållet om till lämpligt format och skickas vidare ut i olika nät.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör