6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 2 maj 2017 17:00 - Uppdaterad 10 maj 2017 15:19

Nya tiders chefredaktör Vávra Suk intervjuas i Aktuellt den 22 september 2016.

Nya tiders chefredaktör Vávra Suk intervjuas i Aktuellt den 22 september 2016. (Foto: Skärmdump/SVT)

Aktuellt-intervju med Nya Tider kritiseras av GRN

Hela 20 program och inslag i SVT prövades vid Granskningsnämndens senaste möte. Ändå blev det ”bara” sex beslut som rörde SVT och en enda fällning, skriver SVT Programetik i sitt nyhetsbrev.

Anledningen till att tjugo SVT-inslag och program granskades på en gång är att nämnden valt att slå ihop olika anmälningar i samma ämnen, till exempel när det rörde sig om bevakningen av Brexit i samband med folkomröstningsresultatet i Storbritannien och debatten om Nya Tiders medverkan på fjolårets bokmässa.

Den enda fällningen drabbade en sändning från en tävling i längdskidåkning där en sponsorvägg exponerades av misstag. Övriga friande beslut gällde sexskildringar i en långfilm på sen kvällstid och inslag i Rapport och Go´kväll med referenser till Donald Trump.

Intervjun med Nya Tider

Delar av SVT:s bevakning av debatten kring tidningen Nya Tiders deltagande i fjolårets bokmässa blev som många säkert minns utsatt för stark kritik både externt och internt.

Det handlade bland annat om en intervju med chefredaktören Vávra Suk i Aktuellt.

Nämnden anser att det i en sådan intervjusituation, med stöd av demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen och den gransknings- och kommentarsskyldighet som SVT har i sändningstillståndet, ställs krav på att programledaren intar ett kritiskt förhållningssätt.

Nämnden anser inte att programledaren intog en tydligt kritisk hållning i intervjun – ”tvärtom gavs chefredaktören långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter utan direkt ifrågasättande eller kommentarer från programledarens sida”. Därför valde Granskningsnämnden att rikta kritik mot inslaget, men fällde det alltså inte.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
SVT Programetik

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör