9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 20 mars 2017 18:34 - Uppdaterad 20 mars 2017 18:40

Sommarkväll med Rickard Olsson friades av Granskningsnämnden.

Sommarkväll med Rickard Olsson friades av Granskningsnämnden. (foto: Bo Håkansson)

Tre SVT-inslag friades av GRN

Vid granskningsnämndens senaste möte togs tre SVT-ärenden upp från i somras.

Alla tre inslagen friades, men i ett fall var nämnden skiljaktig. Det handlade om ett inslag i Sommarkväll med Rickard Olsson, som prövades angående mediets genomslagskraft.

Inslaget i Sommarkväll innehöll bland annat en gammal sketch från Lorry som anmäldes för nedsättande ord. Majoriteten av granskningsnämnden ansåg att sketchen kunde motiveras av att den visades i samband med ett samtal om förändringar i det svenska humorklimatet.

Aktuellt-inslag

Ett inslag i Aktuellt friades i fråga om saklighet. Inslaget handlade om mordet på den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox och den stundande folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU. I inslaget sade reportern bland annat: ”Gärningsmannen kunde gripas av polis. Ett ögonvittne uppger att han före attacken ropat ’Britain first’, en slogan som är populär bland EU-motståndare.”

En anmälare ansåg att det var felaktigt och grovt generaliserande att påstå att ”Britain first” är sammankopplat med EU-motståndare, och att uttrycket snarare är förknippat med det högerextrema och nationalistiska partiet Britain first.

Granskningsnämnden konstaterar kortfattat att det aktuella uttalandet inte medför att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt friades i ett inslag där man berättades om ett bombdåd i Irak. Inslaget sändes i Barnkanalen kl 10.00 och påannonserades så här: ”Först i dag ska vi till Iraks huvudstad Bagdad där många människor är ledsna över en hemsk sak som hände där i söndags. Och om du är lite yngre så kan det vara bra att kolla med en vuxen nu.”

I inslaget visades bilder på hur människor tände levande ljus. Reportern berättade att personerna samlats för att visa att det var ledsna och arga över en terrorattack som hade inträffat i Bagdad. Därefter visades bilder från en gatumiljö med utbrända och skadade hus.

Anmälaren var kritisk till att ett inslag om ett tragiskt bombdåd med över 200 dödsoffer visades klockan 10.00 på en barnkanal.

I yttrandet skrev SVT att händelsen hade ett stort nyhetsvärde. SVT har, enligt sändningstillståndet, ett särskilt ansvar att i ett varierat utbud för barn och unga bland annat skildra nyheter på deras egna villkor.

Granskningsnämnden konstaterar att det i nyhetsprogram riktade till barn måste vara möjligt att rapportera även om otäcka händelser. Det aktuella inslaget hade inte utformats på ett sätt som strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
SVT Programetik

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör