7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 3 februari 2017 17:02

Manusförfattare, regissörer och producenter från Moving Sweden 2017

Manusförfattare, regissörer och producenter från Moving Sweden 2017. (Foto: Johan Bergmark.)

Moving Sweden får 11 miljoner till nya berättelser

Vid ett seminarium på Göteborg Film Festival på fredagen, tillkännagavs att Moving Sweden förlängs till årsskiftet 2017 och får ytterligare 11 miljoner till nya starka berättelser.

SVT är mycket glada att Moving Sweden kan fortsätta framåt minst året ut. Detta betyder att flera spännande projekt kan se dagens ljus, säger Peter Zell, projektledare SVT Drama.

Moving Sweden ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst.

Nya berättarformer

Hittills har 31 filmer fått stöd via Moving Sweden, projektet som låter både erfarna och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer.

Förlängningen av Moving Sweden innebär tre kommande beslutsmöten under 2017 – ett i maj, ett i september och ett i december, samt ytterligare 11 miljoner till starka berättelser i nya format.

– Det känns fantastiskt att vi får fortsatt förtroende. Vi har många modiga och starka projekt i utveckling. Detta ger oss både arbetsro och framtidstro, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden på Filminstitutet, i et pressmeddelande.

Framgångar för filmer

På Guldbaggegalan i januari belönades Moving Sweden-filmen Min faster i Sarajevo av Goran Kapetanovic med Guldbaggar för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll.

Kortfilmen Baby av Lovisa Sirén var guldbaggenominerad och bioaktuella Småstad av Johan Löfstedt har hyllats av kritikerna och charmar biopubliken i hela landet.

Moving Swedenfilmen Kung Fury av David Sandberg från 2015, som också belönats med Guldbagge, är nu uppe i 26,5 miljoner visningar på Youtube.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör