10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 24 november 2016 12:26

700 MHz-utrymningen pågår för fullt

Teracom har hela hösten arbetat intensivt med att byta frekvenser för TV-sändningarna i marknätet.

Även om det tidigare i höst stod klart att 700-bandet kommer att vara tillgängligt för markbunden TV ända till 2018 så har Teracom planerat för att ha omläggningen klar redan till våren 2017. 

– Vi arbetar intensivt med detta just nu och vid omläggningsdagarna så är det många som jobbar med det. Lite beroende på hur stora områdena är så varierar santalet, men mellan 15 och 30 personer brukar det vara, säger Teracoms presschef Marcus Hartmann till Vipåtv.

Enligt Teracom brukar ungefär 20 - 25 procent av hushållen uppge att det är marknätet som är deras primära källa för se tv-kanaler. 

– Arbetet vi gör består i att byta frekvenser och i vissa fall sändare på våra stationer. Allting sker nere i stationerna och inget arbete sker uppe i masterna, berättar Marcus Hartmann.

Norrland klart

Hittills är omläggningen klar i alla sändare i Norrland samt i sändarna Mora, Valö och Vedyxa som täcker norra Dalarna respektive Uppland. Även sändarna i Follingbo, Fårhult och Orrbergen vilka täcker Gotland, nordöstra Småland samt Östergötland kopplades om häromdagen. Inte bara de kraftigare sändarna med höga master berörs utan arbeten måste även göras i de mindre sändare som ska förbättra TV-mottagningens kvalité i lokala områden.

Den 6 december är det Brudaremossen i Göteborgs tur. Under första kvartalet 2017 väntar övriga sändare i södra delen av Sverige, inklusive Nackasändaren i Stockholm.

Under omkopplingsdagarna kan tittare i de aktuella områdena som är beroende av marknätet inte se på TV mellan kl 10 och 18.

Mobilt bredband får utrymme

Bakgrunden är regeringsbeslutet att en del av de frekvenser som idag används för tv-sändningar - det så kallade 700 MHz-bandet (694-790 MHz) - ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband. 700 MHz-bandet motsvarar cirka 25 procent av dagens sändningsutrymme i marknätet. 

Teracom uppger att en omfattande frekvensomläggning och införande av modernare sändningsteknik (DVB-T2) innebär att sändarnätet optimeras och att nuvarande programutbud kan bibebållas. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör