9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 november 2016 08:44 - Uppdaterad 1 november 2016 10:20

Gomorron fälldes för att exminister inte fick svara

Gomorron Sverige

Vid Granskningsnämndens senaste möte togs fyra SVT-ärenden upp. Två ärenden friades: Uppdrag granskning om Panamadokumenten och Dokument utifrån: frihandelns pris.

Gomorron Sverige fälldes för en diskussion om ett uttalande av exminister Lena Adelsohn Liljeroth – och Mästarnas mästare fälldes för otillbörligt gynnande, vilket kan betinga en avgift på 100 000 kronor.

Otillbörligt gynnande fortsätter att vara i fokus, denna gång var det en t-shirt med en logotyp som syntes i Mästarnas mästare. Exponeringen innebar ett otillbörligt gynnande.

Granskningsnämnden beslutade att ansöka hos förvaltningsrätten om att SVT ska påföras en särskild avgift för överträdelsen av bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. Nämnden anser att överträdelsen motiverar en avgift om 100 000 kr.

Uttalande om Avpixlat

Den andra av två fällningar berör publiceringar kring den tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och hennes uttalanden om nätsajten Avpixlat.

Kulturnyheternas inslag om detta friades medan kulturpanelens diskussion i Gomorron Sverige fälldes eftersom kritiken mot exministern var så kraftig att nämnden ansåg att det borde ha framgått hur hon hade bemött den, vilket inte skedde.

Friades gjordes Uppdrag granskning om Panamadokumenten och Dokument utifrån: frihandelns pris, ärenden som båda handlade om opartiskhet och saklighet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör