10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 september 2016 12:26 - Uppdaterad 29 september 2016 08:19

Aktuellt 22 september

Aktuellt 22 september

Kritik mot att Nya Tider fick vara med i SVT

SVT:s bevakning av Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg diskuterades både inom och utom företaget och fick även kritik på sociala medier, bland annat av Peter Wolodarski och Martin Schibbye.

I Aktuellt förra torsdagskvällen direktintervjuades chefredaktör Vávra Suk med anledning av den högerextrema tidskriftens omdiskuterade medverkan på Bokmässan i Göteborg.

På sociala medier kritiserades SVT efteråt av ledande mediepersonligheter för att Suk fick utrymme i Aktuellt: "Lögner sprids. Vad håller SVT på med?", skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i en tweet.

30 sekunder Dawit Isaak

Journalisten Martin Schibbye lyfte fram att Dawit Isaak fick 30 sekunder på temat yttrandefrihet i programmet: "Nya tider tog allt annat utrymme. Rimligt?"

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein ansåg att SVT gjort sig till plattform för nazistpropaganda: "Aktuellt var ett journalistiskt haveri".

Hett debattämne

Aktuellts redaktör Jeanette Larsson motiverade med att Nya tider varit ett hett debattämne inför årets Bokmässa. "Naturligt att huvudpersonen får bemöta kritiken, skrev Larsson på Twitter – enligt resume.se.

På fredagskvällen blev det debatt om debatten i Aktuellt – DN:s Peter Wolodarski mötte SVT:s programchef Ulf Johansson.

Gav kritikerna rätt

Onsdagen den 28 september gav programdirektör Jan Helin kritikerna rätt. Han skriver på DN Kultur:

- Det finns inte två sidor av saken i ämnet alla människors lika värde. Det går inte att förhålla sig opartisk till den värdegrunden.

Senare skriver han: 

- Skulle vi avstått att rapportera om debaclet kring Nya Tider och Bokmässan? Absolut inte. Det är en högintressant fråga att granska och det är mot bakgrund av de intensiva diskussioner som varit också publicistiskt motiverat att ge utrymme åt utgivaren Vávra Suk. Frågan är hur.

Jan Helin ger själv svaret:

- Vi borde ha belyst Nya Tider som publikation, granskat vilka intressen som ligger bakom den och kopplingarna till antidemokratiska, extremistiska rörelser. En sådan research hade utgjort ett utmärkt faktaunderlag för en saklig intervju med Vávra Suk. Vi hade på så sätt låtit tittaren skapa sig en uppfattning om det var rätt eller fel av Bokmässan att ge dem en plattform.

"Begränsa yttrandefriheten"

I en debatt i Aktuellt på onsdagskvällen mellan Jan Helin och Janne Josefsson var Josefsson kritisk och inledde med att anklaga Helin för att försöka begränsa yttrandefriheten, och för att vara på ”sluttande plan som är farligt”.

– Det ska aldrig råda några tvivel alls var vi (SVT) står. Att vi är för demokrati, yttrandefrihet och människors lika värde. Men också att vi är oberoende och obundna.

Jan Helin svarade:

– Jag skriver aldrig att de (Nya Tider) inte ska vara med i debatt. Problemet med den debatten var att vi gav intryck av en falsk balans. Vi gav intryck av att frågan av alla människors lika värde är en fråga som man kan ha lite olika åsikter om. När vi gör det så glider vi av vår värdegrund. Det bekymrar mig och vi fick kritik för det, och jag tycker den var välriktad.

Ulf Johansson svarar: "Inte så bra som hoppats"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jan Helin: Kritikerna har rätt om SVT och Nya Tider (betalartikel)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SvD: "SVT-profiler rök ihop om Nya Tider - i livesändninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Marika Ireblad

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör