10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 5 september 2016 19:23 - Uppdaterad 7 september 2016 19:24

Rapport

Rapportinslag fälldes av GRN

SVT friades i fem av sex ärenden vid Granskningsnämndens första möte för hösten.

Tre Rapport-inslag prövades främst när det gällde sakligheten. Två av dem friades genom att fakta kunde visas i SVT:s yttranden medan ett fälldes på sakligheten för att tillräcklig saklighetskontroll inte gjorts innan publicering.

I det fällda inslaget sa reportern bland annat att ”för sextonde gången presenterar LO en rapport som visar att löneskillnaden mellan en vd i näringslivet och en låginkomsttagare fortsätter öka”. En skylt visades med texten ”VD i näringslivet, 1 540 000 kr/mån”.

Flera anmälare invände att det inte stämmer att en VD i näringslivet tjänar 1 540 000 kronor i månaden. I den LO-rapport som nämndes i inslaget avsåg uppgiften medelinkomsten bland verkställande direktörer i de 50 största företagen i Sverige.

Enligt nämndens mening gav inslaget en missvisande bild av vad en vd i genomsnitt tjänar per månad enligt LO:s rapport. Nämnden bedömde att SVT därmed inte gjort en rimlig saklighetskontroll och att inslaget därför strider därför mot kravet på saklighet.

Veckans brott

Ytterligare tre ärenden behandlades. Veckans brott om en mordrättegång och en skottlossning friades på alla anmälda grunder.

Ett inslag i Agenda om tillståndet i Sverige friades på opartiskhet och saklighet. En oenig nämnd friade även en bakomfilm om italiensk maffiafilm i K-special som anmäldes för att vara skrämmande på barntid.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör