6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 maj 2016 11:43

De belgiska skådespelarna Dominique Van Malderär och Joris Hessels.

De belgiska skådespelarna Dominique Van Malderär och Joris Hessels. (foto: Niklas Ahlgren)

Hyperlokal radio - stora snackisen på Input

Två skådespelare som i 48 timmar sänder lokalradio från t ex ett rehabiliteringshem eller en psykiatriklinik.

På papperet låter idén kanske inte som någon kioskvältare, men den stora snackisen dag två på public service-tv-konferensen Input i Calgary var utan tvekan belgiska projektet ”Radio Gaga”.

En mycket stark och rörande tv-serie som tar tittaren med på en emotionell berg- och dalbana.

Skådespelarna Joris Hessels och Dominique Van Malder har länge arbetat med att skapa teater tillsammans med psykiatripatienter. Till ett sådant projekt skapade Joris och Dominique en mobil radiostation, eftersom de märkte att de två enkla frågorna ”Vilken låt vill du höra och varför?” ofta ledde till både överraskande och intressanta svar.

Tillsammans med producenten Michel Vanhove utvecklade de sedan konceptet till en tv-serie, vars första säsong hade premiär i höstas.

Många kommer på besök

På Input visade seriens allra första avsnitt, där Joris och Dominique sätter upp sin mobila radiostudio framför rehabiliteringscentret Pellenberg utanför Leuven.

Till studion kommer sedan olika personer på besök, för att prata och önska låtar. Och under tiden kan alla andra patienter, anhöriga och personal lyssna på ”Radio Gaga”, som bara sänder lokalt över området där man befinner sig.

Fråga från publiken under frågestunden.

Fråga från publiken under frågestunden: fr v: moderatorn Panagiotis Trakaliaridis, producenten Michel Vanhove, Joris Hessels och Dominique Van Malder. (foto: Niklas Ahlgren)

Starka människoöden

Några av människoödena i första avsnittet var väldigt gripande och bland andra får Joris och Michel besök av tioårige charmtrollet Dany, som har svåra brännskador över stora delar av kroppen. Några månader tidigare lekte han med några kompisar i ett ödehus och när en av kompisarna tände på en bensindunk så blev Dany kvar i lågorna.

När Dany i radiomikrofonen ber sin mamma om ursäkt för att han inte lyssnade på henne och stannade hemma den där ödesdigra dagen så måste man ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd. Men serien består inte bara av gripande och sorgliga berättelser, utan rymmer också mycket humor, glädje och inte minst musik.

Intensiva inspelningar

På frågestunden efter visningen på Input berättarJoris att de båda var som ”svampar” som sög i sig alla historier de fick höra, och att det var otroligt intensiva inspelningar. Joris och Dominique sov till och med i radiostudion/husvagnen för att ännu mer bli en del av platsen de var på.

”Radio Gaga” blev en stor succé när den sändes i Belgien och teamet har precis börjat spela in säsong två.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör